Στη διαφοροποίηση της τουριστικής βάσης των επισκεπτών της και την προσέγγιση μάρκετινγκ προχωράει η Κύπρος, καλύπτοντας το τεράστιο κενό που αφήνει η απώλεια Ρώσων και Ουκρανών τουριστών.

Το νησί επλήγη από διπλό χτύπημα – την πανδημία και την απώλεια Ρώσων και Ουκρανών ταξιδιωτών. Όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος απαγόρευσε τις ρωσικές πτήσεις προς το νησί ως απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία υπήρξε ιστορικά κορυφαία αγορά για την Κύπρο. Περίπου το 22% των τουριστικών αφίξεων της χώρας προέρχονταν από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά και τώρα είναι μηδενική, σύμφωνα με τον υφυπουργό Τουρισμού της Κύπρου Σάββα Περδιό.

Υπολογίστηκε ότι κόστισε στη χώρα 600 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022. Αυτοί οι τουρίστες πηγαίνουν τώρα στην Τουρκία, τον ανταγωνιστή της Κύπρου στην περιοχή. Το 2019 η Κύπρος είχε 3,9 εκατ. τουρίστες, ρεκόρ για τη χώρα.

Η βιώσιμη προσέγγιση του τουρισμού της Κύπρου

Η απώλεια της ρωσικής αγοράς επιτάχυνε τα προπανδημικά σχέδια της Κύπρου να στραφεί σε μια πιο βιώσιμη προσέγγιση και να διαφοροποιήσει τις αγορές της.

Παράλληλα, μετά από συναντήσεις με τη βιομηχανία το 2019, το υπουργείο τουρισμού της Κύπρου αποφάσισε ότι η εστίαση στον ήλιο και τη θάλασσα δεν ήταν βιώσιμη για το περιβάλλον ή τη βιομηχανία. Ενώ ο υπερτουρισμός δεν ήταν ακόμα πρόβλημα, η Κύπρος όδευε προς αυτή την κατεύθυνση. «Όσο συνεχίζουμε με αυτήν την προσέγγιση, κάποια στιγμή δεν θα μείνει τίποτα», είπε ο Περδιός.

Η χώρα δεν επικεντρώνεται πλέον στην αύξηση της επισκεψιμότητας. Θέλει να αναπτύξει τον τουριστικό της τομέα με πιο βιώσιμο τρόπο, ο οποίος περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την προώθηση του αγροτουρισμού, της φύσης και των πολιτιστικών εμπειριών στο νησί και την ανταλλαγή των πλεονεκτημάτων του τουρισμού στους ντόπιους όλο το χρόνο.

Βγαίνοντας από την πανδημία, πολλοί προορισμοί απομακρύνθηκαν από τον τουρισμό με βάση την ποσότητα. Ένα κοινό μοτίβο μεταξύ τους είναι να οδηγούν τους τουρίστες να ξοδεύουν χρήματα και χρόνο γύρω από τον προορισμό και να μειώνουν την πίεση στους τοπικούς πόρους.

“Ο τουρισμός της Κύπρου ιστορικά επικεντρωνόταν γύρω από τις παραλίες της. «Όντας νησί, στο παρελθόν το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης είχε επικεντρωθεί στα παραλιακά θέρετρα και τις παραλιακές περιοχές”, ανέφερε ο κ. Περδιός. Περίπου το 70% των επισκεπτών προέρχονταν από οργανωμένες εκδρομές διακοπών.

Οι παραλίες και τα θέρετρα ήταν δημοφιλή με το απαγορευμένο ρωσικό τμήμα, το οποίο τώρα πηγαίνει στην Τουρκία για να απολαύσει τέτοια αξιοθέατα.

Τώρα, πάνω από το 50% όλων των αφίξεων τουριστών είναι πλέον μεμονωμένοι τουρίστες. Αυτοί οι τύποι τουριστών τείνουν να εξερευνούν περισσότερο τον προορισμό, να ταξιδεύουν περισσότερο όλο το χρόνο και να διασπούν τις δαπάνες τους και επίσης δίνουν κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες να προσθέσουν περισσότερες πτήσεις, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός.