Σύνταξη tourismtoday.gr

Ο ταξιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να αγνοήσει τις καταγγελίες για overtourism μετά τις διαμαρτυρίες δεκάδων χιλιάδων κατοίκων στα Κανάρια Νησιά και την επιβολή φόρου 5 ευρώ σε ημερήσιους επισκέπτες στη Βενετία την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό υποστηρίζει ο Andy Cooper, πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων (FTO που απορροφήθηκε από την Ένωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων  ABTA), ο οποίος δήλωσε ότι πολλοί προορισμοί δεν διαθέτουν “καμία σοβαρή στρατηγική για τον τουρισμό, εκτός από την ενθάρρυνση ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού αφίξεων”.

Οπως υπογράμμισε “είναι σημαντικό όσοι εκπροσωπούν τον εξερχόμενο τομέα να μην  αγνοούν τις αντιδράσεις για τον υπερτουρισμό και να το αντιμετωπίζουν ως τοπικό σοβαρό πρόβλημα.
Αργά ή γρήγορα, οι κυβερνήσεις θα αισθανθούν υποχρεωμένες να δράσουν και αυτό μπορεί τελικά να βλάψει τον τομέα.

Θα πρέπει να υπάρξει μια ποικιλία μέτρων, συμφωνημένων από τα τοπικά ενδιαφερόμενα μέρη, για τη μείωση των τοπικών επιπτώσεων χωρίς να πληγούν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ένας προορισμός είναι επιτυχημένος”.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η Meghan Eppler Wood, διευθύνουσα σύμβουλος του Προγράμματος Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Αειφόρου Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ.

Τόνισε ότι “οι ταξιδιώτες φτάνουν τα προ της πανδημίας επίπεδα και πολλοί προορισμοί συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται μόνο τουριστικό φόρο ή εισιτήριο εισόδου για να αντισταθμίσουν το κόστος διαχείρισης από τις μαζικές αφίξεις”.

Σημείωσε δε πώς “η Ελλάδα ανέφερε πρόσφατα ότι εισπράττει μόνο 0,42 ευρώ ανά τουρίστα σε επίπεδο δήμου, προκαλώντας ωστόσο επιβάρυνση στις υποδομές”.

Σημείωσε επίσης ότι “οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ένας πρόσθετος φόρος δεν μειώνει τις αφίξεις, το νερό, τα απόβλητα και τις ενεργειακές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Η οικονομικά προσιτή στέγαση δεν αντιμετωπίζονται γενικά από τους οργανισμούς μάρκετινγκ προορισμών που συχνά λαμβάνουν τον τουριστικό φόρο”.