Ο τουριστικός τομέας της Ιρλανδίας υπέστη οικονομικές ζημίες περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβριο και γνώρισε «απίστευτα δύσκολους 21 μήνες» χάνοντας περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Τέτοια στοιχεία έχουν δημοσιευτεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ιρλανδικής Συνομοσπονδίας Τουρισμού (ITIC).

Η καταστροφική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο τουριστικός τομέας στην Ιρλανδία είναι κυρίως αποτέλεσμα των υφιστάμενων ταξιδιωτικών περιορισμών και άλλων προληπτικών μέτρων που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να σταματήσουν την αύξηση του αριθμού των μολύνσεων COVID-19, ειδικά από την παραλλαγή Omicron.

Σύμφωνα με την ITIC, σχεδόν 12,2 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν χαθεί στον τουριστικό τομέα λόγω της κατάστασης του κορωνοϊού. Η O’Mara Walsh, μιλώντας στο RTÉ’s Morning Ireland, προέτρεψε για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να βοηθήσει τον κλάδο να προχωρήσει εν μέσω της συνεχιζόμενης κατάστασης πανδημίας και να αποτρέψει περαιτέρω ζημιές που θα επηρέαζαν την ήδη κατεστραμμένη βιομηχανία.

Ο Walsh ήλπιζε ότι το καλοκαίρι, θα υπήρχε ανάκαμψη 60% των επιπέδων του 2019, κάτι που θα ήταν «πολύ ευπρόσδεκτο», όπως αναφέρει η RTE. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό εξαρτάται από τις «προ-αεροπορικές» και «προ-τουριστικές» πολιτικές της κυβέρνησης της χώρας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία (CSO) έδειξε ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό στην Ιρλανδία σημείωσαν μεγάλη μείωση το Νοέμβριο. Σύμφωνα με στοιχεία της CSO, τον Νοέμβριο, η Ιρλανδία κατέγραψε 785.800 διεθνείς αφίξεις επιβατών, σημειώνοντας συνολική μείωση 15,1 τοις εκατό σε σύγκριση με τα στοιχεία του Οκτωβρίου.