Όλο και περισσότερες χώρες αποφασίζουν να εισάγουν τουριστικό φόρο. Συχνά το ποσό ενσωματώνεται στο συνολικό ποσό. Είτε πρόκειται για αεροπορικό εισιτήριο, ξενοδοχείο ή κατάλυμα τύπου Airbnb.

Ο στόχος ορισμένων χωρών είναι να αντιμετωπίσουν το θέμα του υπερ-τουρισμού και ουσιαστικά να στηρίξει τον τομέα με τα κεφάλαια που έχουν αντληθεί.

Πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν κάποιες ρυθμίσεις σχετικά με τον τουριστικό φόρο. Για παράδειγμα, στη Γαλλία, ο φόρος εξαρτάται από τον τόπο που επισκέπτεστε.

Γερμανία

Η Γερμανία έχει τον λεγόμενο «φόρο πολιτισμού» και έναν «φόρο κλινών» στις μεγαλύτερες πόλεις της. Αυτές περιλαμβάνουν το Βερολίνο ή το Αμβούργο Το τέλος ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά άτομο ανά ημέρα ή αντιπροσωπεύει το 5% του ξενοδοχειακού λογαριασμού του πελάτη.

Ιταλία

Παρόμοιο σύστημα διαθέτει και η Ιταλία, καθώς ο φόρος εξαρτάται από την ελκυστικότητα ενός προορισμού. Οι τουριστικοί φόροι στη Ρώμη μπορεί να ποικίλουν από 3 έως 7 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Η Βενετία, εν τω μεταξύ, ασχολείται με το ήδη αναφερθέν φαινόμενο του υπερ-τουρισμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εισήχθη ένα τέλος εισόδου 10 ευρώ στο τέλος του 2018.

Ισπανία

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στην Ισπανία έχουν παρόμοια πολιτική. Το σύνηθες ποσό κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου είναι περίπου 4 ευρώ ανά ημέρα ανά άτομο. Ενώ στη Βαρκελώνη υπάρχει φόρος 2,5 ευρώ, δεν υπάρχει τουριστικός φόρος στην πρωτεύουσα της Μαδρίτης. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παραλλαγές τουριστικού φόρου είναι η Ελβετία, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ρουμανία, η Αυστρία ή η Πορτογαλία

ΗΠΑ

Και στις ΗΠΑ ο τουριστικός φόρος έχει αυξανόμενη τάση. Για παράδειγμα, η Καλιφόρνια και το Τέξας έχουν έναν λεγόμενο «φόρο πληρότητας» πληρωτέο κατά τη διάρκεια των κρατήσεων. Αυτός ο φόρος εισπράττεται σε μοτέλ, πανδοχεία, ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις διαμονής.

Παράλληλα, και οι χώρες της Ασίας εισάγουν σταδιακά τουριστικό φόρο.

Ο λεγόμενος φόρος «Sayonara» τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο. Ο φόρος φτάνει τα 9,25 δολάρια και καταβάλλεται από τους διεθνείς επισκέπτες κατά την αναχώρησή τους από τη χώρα. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια για την υποστήριξη της ανάπτυξης της υποδομής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το επόμενο έτος.

Το παράδειγμα του Μπουτάν

Στη συνέχεια, υπάρχει το δραστικό παράδειγμα του Μπουτάν. Η χώρα έχει τουριστικό φόρο 200-250 δολάρια την ημέρα. Ωστόσο, ο φόρος περιλαμβάνει πολλές υπηρεσίες. Από από τη διαμονή και τις μεταφορές μέχρι τις ξεναγήσεις και τα τρόφιμα. Υπογραμμίζεται ότι το μέτρο αυτό βοήθησε το Μπουτάν να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά και τους φυσικούς πόρους του.

Άλλες χώρες που έχουν επιβάλει τουριστικούς φόρους παγκοσμίως είναι η Ινδονησία, η Μαλαισία καθώς και ορισμένα νησιά της Καραϊβικής όπως οι Μπαχάμες, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Αϊτή ή η Τζαμάικα.

Τέλος, η Νέα Ζηλανδία είναι έτοιμη να εφαρμόσει φέτος έναν τουριστικό φόρο. Αυτό θα υποχρεώσει τους διεθνείς επισκέπτες να πληρώσουν σχεδόν 24 δολάρια ανά άφιξη.