Η Ιαπωνία δεν αποτελούσε ένα προορισμό με πολλούς τουρίστες. Ωστόσο σήμερα μεγάλος όγκος ταξιδιωτών εισέρχονται στη χώρα φέρνοντας μαζί πολλά προβλήματα.

Η ταχεία εξέλιξη του τουριστικού τομέα στη χώρα θα μπορούσε να αποδοθεί στην άνοδο της οικονομικής ισχύος των ασιατικών γειτόνων της. Επιπλέον, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει εισάγει αυτό που ονομάζουν omotenashi.

Πρόκειται για την τέχνη της εγκάρδιας φροντίδας στους επισκέπτες για να τους προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία. Η κυβερνητική στρατηγική πράγματι απέδωσε.

Η Ιαπωνία έχει γίνει πλέον ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Ωστόσο, η χώρα αντιμετωπίζει τώρα τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.

Η μαζική εισροή τουριστών στην Ιαπωνία οδήγησε σε πολλά προβλήματα για τη χώρα, κυρίως υπερπληθυσμό και έλλειψη εγκαταστάσεων φιλοξενίας.

Πολλοί ειδικοί λένε ότι η τουριστική έκρηξη είναι σαν την επιλογή μεταξύ χρημάτων και πολιτισμού.

Για παράδειγμα, υπάρχουν ντόπιοι που έχουν σταματήσει να έρχονται στα αγαπημένα τους καταστήματα επειδή οι παραθεριστές έρχονται σε μεγάλους αριθμούς κάθε μέρα. Για τους εμπόρους, η κατάσταση είναι επίσης περίπλοκη επειδή οι επισκέπτες δεν αγοράζουν απαραιτήτως.

Πολλοί έρχονται ως επί το πλείστων από περιέργεια.

Τέλος,  οι ιστορικοί χώροι δέχονται καθημερινά πολλούς, γεγονός που προκαλεί πολλά προβλήματα με τα απόβλητα ή τους βανδαλισμούς.