Οι διακοπές δεν αποτελούν πλέον το είδος πολυτελείας που ήταν κάποτε, με πολλούς Βρετανούς παραθεριστές να επιλέγουν το εξωτερικό τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για ένα ταξίδι με την οικογένειά τους. Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς στα ταξίδια θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη απειλή για την ταξιδιωτική βιομηχανία.

Οι διακοπές είναι μια πολυτέλεια που πολλοί μπορούν τώρα να αντέξουν οικονομικά, χάρη στις φτηνές πτήσεις και τα ανταγωνιστικά πακέτα διακοπών.

Σύμφωνα με την Ένωση των Βρετανικών Τουριστικών Πρακτορείων (ABTA), ο μέσος όρος των διακοπών που πραγματοποίησαν οι βρετανοί παραθεριστές αυξήθηκε σε 3,8 ανά άτομο το 2017.

Από τις διακοπές αυτές, 1,7 είναι στο εξωτερικό, μια αύξηση από το 2016 που ήταν μόλις 1,4 ανά άτομο.

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο συρρέουν σε θερμότερα κλίματα, αυτό θέτει σε μια δοκιμασία τις τοπικές κοινότητες στο εξωτερικό, οι οποίες δεν μπορούν να χειριστούν πλέον τον μεγάλο όγκο των τουριστών.

Οι ειδικοί ταξιδιών προειδοποίησαν ότι ο υπερβολικός τουρισμός μπορεί να είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη βιομηχανία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ προέβλεψε ετήσια αύξηση στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις κατά 3,8% ετησίως έως το 2020. Ωστόσο, οι διεθνείς αφίξεις πέρυσι αυξήθηκαν κατά 7%.

Οι καθαροί αριθμοί προκαλούν μεγάλη ανησυχία και υπερτουρισμό σε σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα, συμφόρηση στις μεταφορές και επιδείνωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των εκάστοτε τοπικών περιοχών.