Το νέο χαράτσι – φόρος “ημερήσιου ταξιδιώτη” στους επιβάτες κρουαζιέρας του Άμστερνταμ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, διώχνει από την πόλη τις εταιρείες κρουαζιέρας.

Ο “ημερήσιος φόρος” διέλευσης 8 ευρώ ισχύει μόνο για τους επιβάτες κρουαζιέρας που δεν μένουν στο Άμστερνταμ και κάνουν στάση μόνο και όχι για τους επιβάτες που ξεκινούν ή τελειώνουν μια κρουαζιέρα στο Άμστερνταμ.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας, φεύγουν από το Άμστερνταμ

Ήδη η MSC Cruises δείχνοντας την δυσαρέσκεια της στο νέο μέτρο ακύρωσε τις μελλοντικές στάσεις και αντικατέστησε το Άμστερνταμ με το κοντινό Ρότερνταμ στα χρονοδιαγράμματα στάσεων σε λιμάνια.
Η Cruise & Maritime Voyages (CMV), μια Βρετανική γραμμή κρουαζιέρας, δήλωσε επίσης ότι θα αντικαταστήσει τις προγραμματισμένες στάσεις της στο λιμάνι του Άμστερνταμ.

Η Διεθνής Ένωση Κρουαζιερόπλοιων (CLIA) τονίζει από την πλευρά της ότι οι επιβάτες κρουαζιέρας διέλευσης αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% της συνολικής τουριστικής κίνησης στο Άμστερνταμ, επισημαίνοντας ότι “η συμβολή των επιβατών κρουαζιέρας είναι εξαιρετικά δυσανάλογη”.