Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) ολοκλήρωσε το πιλοτικό πρόγραμμα Entry-Exit System (EES) στα χερσαία σύνορα, σε Ισπανία και Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Frontex, η άσκηση προσομοίωσε το μέλλον του περιβάλλοντος EES συλλέγοντας και ελέγχοντας τα απαιτούμενα δεδομένα. Και ακολουθώντας τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα μέτρα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

«Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, τέσσερις ταξιδιώτες θα μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία ταυτόχρονα υπό την επίβλεψη ενός συνοριοφύλακα», αναφέρει η δήλωση του Οργανισμού.

Οι δοκιμές του συστήματος πραγματοποιήθηκαν στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία καθώς και στα σύνορα της Ισπανίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Frontex τόνισε ότι ενώ η κατάσταση του κορωνοϊού συνεχίζει να επηρεάζει άλλες χώρες.

Ο αριθμός των ταξιδιωτών αυξάνεται ξανά. Και είναι απαραίτητη η απρόσκοπτη εμπειρία διέλευσης των συνόρων με ασφάλεια.

Το σύστημα EES θα συμβάλει επίσης στην προστασία της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών. Εστιάζοντας τις πληροφορίες στα σημεία διέλευσης των συνόρων.

Μέσω του συστήματος EES, ταξιδιώτες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο κάτοχοι βίζας βραχείας διαμονής όσο και ταξιδιώτες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης, θα καταγράφονται κάθε φορά που θα διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ακολουθώντας τα θεμελιώδη δικαιώματα και την προστασία των δεδομένων, το σύστημα θα καταγράφει:

  • Ονοματεπώνυμο του επιβάτη.
  • Ταξιδιωτικό έγγραφο.
  • Βιομετρικά δεδομένα.
  • Ημερομηνία.
  • Τόπο εισόδου ή εξόδου.

Η εφαρμογή του συστήματος εισόδου και εξόδου της ΕΕ ενδέχεται να καθυστερήσει μετά το καλοκαίρι του 2022.