Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο όμιλος αεροπορικών εταιρειών IAG πρόκειται να ακυρώσει την εξαγορά της Air Europa αφού οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι δεν θα επέτρεπαν να περάσει χωρίς περαιτέρω παραχωρήσεις.

Η προτεινόμενη εξαγορά του ιδιοκτήτη της British Airways και της Iberia από την ιδιωτική ισπανική εταιρεία Globalia σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τον κόμβο του ομίλου στη Μαδρίτη να ανταγωνιστεί πιο αποτελεσματικά τους Ευρωπαίους αντιπάλους του.

Στόχος οι υπερατλαντικοί κόμβοι

Η Air Europa παρέχει συνδέσεις με τη Λατινική Αμερική καθώς και εξυπηρετεί προορισμούς στην Ευρώπη.
Ελπιζόταν ότι η εξαγορά θα βοηθούσε να γίνει η Μαδρίτη αντίπαλος των υπερατλαντικών κόμβων του Άμστερνταμ, της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου Χίθροου και του Παρισιού Σαρλ Ντε Γκωλ.

Ο IAG ζήτησε αρχικά τον ισπανικό αερομεταφορέα Air Europa με μια συμφωνία 1 δις ευρώ τον Νοέμβριο του 2019.
Τον Ιανουάριο του 2021, το τίμημα της εξαγοράς μειώθηκε στα 500 εκατ. ευρώ λόγω του Covid.

Οι αντιδράσεις από ΕΕ και CMA

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα τον Ιούνιο εν μέσω ανησυχιών ότι η συμφωνία θα μείωνε τον ανταγωνισμό στα ισπανικά δρομολόγια εσωτερικού και στα διεθνή δρομολόγια από και προς την Ισπανία.

Και τον περασμένο μήνα, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA), ξεκίνησε έρευνα για το εάν η συμφωνία θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι ανακοίνωσε σήμερα ο IAG

Όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, ο IAG «ο Όμιλος International Airlines και η μητρική Air Europa Globalia επιβεβαιώνουν σήμερα ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για τον τερματισμό της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019 και τροποποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2021, βάσει της οποίας η θυγατρική της IAG, Iberia, είχε συμφωνήσει να αποκτήσει ολόκληρο το εκδοθέν μετοχικό κεφάλαιο της Air Europa. Θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση στο μέλλον».