Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Γερμανική Ταξιδιωτική Ένωση (DRV) -η κορυφαία ένωση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας της χώρας- χάνει ένα από τα πιο φερέγγυα μέλη της, το TUI Group.
Όπως ανακοίνωσε η DRV, όλες οι εταιρείες του TUI Group αποφάσισαν να μην βρίσκονται πλέον στην ομπρέλα της.

Ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πάροχος τουρισμού της Ευρώπης -με πωλήσεις 20,7 δις ευρώ πέρυσι- είναι μία από τις μακροχρόνιες εταιρείες μέλη της DRV και θα αποχωρήσει στο τέλος του έτους.

Πώς φτάσανε ως εδώ

Εδώ και καιρό υπήρχαν σημαντικές διαφωνίας μεταξύ του DRV και της TUI και «το ποτήρι ξεχείλισε», μετά τη χρεοκοπία της FTI.

Το σημείο διαμάχης για το «διαζύγιο» είναι οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ταξιδιωτική Οδηγία της ΕΕ, που καθιστά υποχρεωτική την ασφαλιστική κάλυψη για μεμονωμένες υπηρεσίες, όπως κρατήσεις ξενοδοχείων ή αεροπορικά εισιτήρια.

Αυτό εξαλείφει το πλεονέκτημα ως προς την τιμή σε σύγκριση με τις οργανωμένες εκδρομές, των οποίων οι προκαταβολές υπόκεινται σε ακριβές απαιτήσεις ασφάλισης σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Ενώ οι Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες πρέπει να καταβάλλουν «μεγάλα ποσά» για την προστασία των χρημάτων των πελατών στο Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας (DRSF), για παράδειγμα, «πολλοί διεθνείς ανταγωνιστές απαλλάσσονται από τις απαιτήσεις».
Αυτό τους δίνει πλεονεκτήματα στην αγορά εις βάρος των γερμανικών τουριστικών επιχειρήσεων, των οργανωμένων διακοπών και των ταξιδιωτικών γραφείων.

Επίση, ο τουριστικός πάροχος μετά βίας κρύβει την κριτική της για την στάση της DRV στις προσπάθειες διάσωσης του ανταγωνιστή της FTI.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στον αγοραστή μερική παραίτηση από την κρατική ενίσχυση που χορηγήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, χωρίς η DRV να εγείρει αντιρρήσεις για αυτό.

Ο TUI Group που σε αντίθεση με την FTI, αποπλήρωσε πλήρως την κρατική ενίσχυση. Για τον όμιλο με έδρα το Ανόβερο, αυτό σήμαινε πρόσθετη επιβάρυνση εκατομμυρίων και διαμαρτύρεται για την «άνιση επιβάρυνση των εταιρειών» που δέχεται η DRV.
Ο κύριος μέτοχος του DRSF είναι η DRV, την οποία η TUI έχει υποστηρίξει μέσω συνδρομών μέλους.

Οι πιέσεις στις Βρυξέλλες

Η TUI προφανώς θέλει να ασκήσει πίεση για το θέμα στις Βρυξέλλες. Ηδη έκανε γνωστό πώς «θα ενισχύσει την εκπροσώπηση των συμφερόντων της με τα γραφεία πολιτικής στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες, καθώς και με την ομάδα για τους προορισμούς».

Ο TUI Group σε ανακοίνωση τους επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «γνωρίζουμε ότι η DRV θέλει να καλύψει πολύ διαφορετικά θέματα λόγω της δομής των μελών της.
Είμαστε μέλος εδώ και πολλά χρόνια και, ως εκ τούτου, δεν έχουμε κάνει αυτό το βήμα επιπόλαια.

Εν όψει του πολύ ανταγωνιστικού διεθνούς περιβάλλοντος, πιστεύουμε ότι μια αναπροσαρμογή είναι σωστή και θέλουμε να ενισχύσουμε τη δική μας θέση «στο πνεύμα» του εξερχόμενου τουρισμού».

Ανεξάρτητα από την ιδιότητα μέλους της ένωσης, η TUI «θα συνεχίσει να συμμετέχει σε διάλογο με όλους τους εταίρους του κλάδου προκειμένου να ενισχύσει τα πακέτα διακοπών και τα συμφέροντα των καταναλωτών».

Ο κύριος στόχος της είναι «να επιτύχει συγκρίσιμες συνθήκες ανταγωνισμού για οργανωμένες εκδρομές, τουριστικούς πράκτορες και ταξιδιωτικά γραφεία σε ανταγωνισμό με άλλους συμμετέχοντες στην αγορά και να αποτρέψει πρόσθετες επιβαρύνσεις για εταιρείες και πελάτες».