Σύνταξη: tourismtoday.gr

Για πρώτη φορά η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) είχε ως θέμα στην ατζέντα της τον Τουρισμό.

Η Συνέλευση του ΟΗΕ σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO)  έβαλε στο επίκεντρο τον βασικό ρόλο του Τουρισμού στην ανάκαμψη και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Εκπρόσωποι κυβερνήσεων ενώθηκαν με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για να αναγνωρίσουν τη μοναδική ικανότητα του Τουρισμού να οδηγεί θετικές αλλαγές.

Τουρισμός για ελπίδα και ευκαιρίες

Την έναρξη της Συνόδου έκανε ο Zurab Pololikashvili Γενικός Γραμματέας του UNWTO τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να οικοδομήσουμε ανθεκτικές και ειρηνικές κοινωνίες και ο τουρισμός μπορεί να βοηθήσει να γίνει αυτό.

Ο Τουρισμός είναι ο κορυφαίος πάροχος ευκαιριών επειδή βασίζεται στους ανθρώπους, χτίζει γέφυρες και βοηθά στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τους ανθρώπους παντού».

Στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, επικεντρώθηκε ο Anima J. Mohammed Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης και η Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και Πρόεδρος του UNSDG.
Όπως υπογράμμισε «κάθε μέρος του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του UNWTO ως εξειδικευμένης υπηρεσίας του για τον κλάδο, μπορεί να αξιοποιήσει τον τουρισμό για να μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, από την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς έως την ενδυνάμωση του φύλου και την προστασία της βιοποικιλότητας».

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Abdulla Shahid επεσήμανε τη σημασία του Τουρισμού, ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Αντιμετωπίζουμε μια κρίσιμη ευκαιρία όχι μόνο να επανεκκινήσουμε τον Τουρισμό, από τον οποίο πολλοί εξαρτώνται για τις δουλειές και τα προς το ζην, αλλά και να τον μεταμορφώσουμε ώστε να τον κάνουμε πιο ανθεκτικό, πιο βιώσιμο και πιο υπεύθυνο», είπε χαρακτηριστικά.

Συζήτηση για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την ευημερία

Το Fireside Chat, υπό την προεδρία του παρουσιαστή του CNN International, Richard Quest, αντανακλούσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανάκαμψη του Τουρισμού, εξετάζοντας τον καλύτερο τρόπο συμφιλίωσης πιθανών συμβιβασμούς μεταξύ της ανάγκης για οικονομική ανάπτυξη και της δημιουργίας θέσεων εργασίας με την προώθηση των προσπαθειών για συνολική βιωσιμότητα.

Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης μια ειδική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης επικεντρωμένη στον Τουρισμό για τους ανθρώπους, με έμφαση στη συμπερίληψη.

Ακολούθησε συζήτηση για την επιτάχυνση του φιλικού προς το κλίμα μετασχηματισμού του Τουρισμού και η τελική τρίτη συζήτηση, επικεντρώθηκε στην αναζωογόνηση των επενδύσεων στον τουρισμό.

Την παραμονή της συζήτησης, ο Zurab Pololikashvili είχε συναντηθεί με τον Abdulla Shahid με επίκεντρο τον ρόλο του Τουρισμού στο ευρύτερο έργο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Abdulla Shahid επαίνεσε το έργο του UNWTO για την καθοδήγηση του τουρισμού πρώτα μέσω της μεγαλύτερης κρίσης στην ιστορία του και τώρα μέσω της επανεκκίνησης και ανάκαμψης του τομέα.

Η συνάντηση έθεσε επίσης τα θεμέλια για την πιθανή ένταξη του Τουρισμού ως θέμα ετήσιων συζητήσεων ή θεματικών συνόδων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.