Στο τέλος του 2020 οδεύει η παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου στον Άκτωρα. Η παράταση από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αποφασίστηκε προκειμένου να επιλυθούν οποιεσδήποτε εκκρεμότητες που οδηγούν στην καθυστέρηση της διαδικασίας. Υπενθυμίζεται πως η «ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις» επιθυμεί την απόκτηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της περιοχής.

Όπως είχε ανακοινωθεί κατά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου τον περασμένο Μάιο, η ολοκλήρωση της ν παραχώρησης είχε προσδιοριστεί εντός τεσσάρων μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν πως τα ζητήματα αυτά δεν κατέστη δυνατόν να επιλυθούν εντός της συγκεκριμένης περιόδου, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η παράταση έως το τέλος του 2020. Ήδη οι εμπλεκόμενες πλευρές αποτύπωσαν και αποδέχθηκαν ένα κοινό πλαίσιο ενεργειών προκειμένου να επιλυθούν διοικητικά, νομικά και άλλα ζητήματα, ώστε το οικονομικό κλείσιμο και η παραχώρηση να γίνει πραγματικότητα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εν προκειμένω, οι εκκρεμότητες αυτές αφορούν στην έκδοση ΚΥΑ όπου, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνουν προβλέψεις για τις χρηματοδοτικές συμβάσεις και τις ρήτρες διαιτησίας. Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια της επένδυσης που θα υλοποιήσει η Άκτωρ Παραχωρήσεις είναι διασφαλισμένα μέσω της σύμβασης δανειοδότησης της εταιρείας από τις πιστώτριες τράπεζες, στην οποία μεσεγγυούχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο η έκδοση των ΚΥΑ που αποτελεί ευθύνη του Δημοσίου έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Περαιτέρω, η έτερα σημαντική εκκρεμότητα σχετίζεται με αναβλητικές αιρέσεις και ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για τη μετάβαση της διαχείρισης της Μαρίνας Αλίμου στην «ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις». Στην πρόσφατη ΓΣ των μετοχών της Ελλάκτωρ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, είχε αναφέρει πως για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή εκκρεμούν ενέργειες από την ΕΤΑΔ που, μεταξύ άλλων αφορούν στην κατεδάφιση αυθαιρέτων εντός της έκτασης της μαρίνας, την τακτοποίηση του καθεστώτος παραμονής ελλιμενισμένων σκαφών κ.α. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ο παραχωρησιούχος πριν την ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας της μαρίνας.

Το σχέδιο ανάπτυξης

Η Μαρίνα Αλίμου αποτελεί τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες μαρίνες στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με χερσαίο χώρο συνολικής έκτασης 210.000 τ.μ. και θαλάσσια ζώνη 428.000 τ.μ. είναι μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες της Ελλάδας με πάνω από 1.000 μόνιμες θέσεις σκαφών, εκ των οποίων 50 θέσεις για μεγάλες θαλαμηγούς άνω των 25 μέτρων.

Η σύμβαση προβλέπει την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια (με δικαίωμα αμοιβαίας παράτασης για άλλα 10 χρόνια) στην «ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε.», με τη συνολική αξία της συμφωνίας να φτάνει κατ’ ελάχιστον τα 177 εκατ. ευρώ (σε ονομαστική αξία), περιλαμβάνοντας το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης, την ετήσια αμοιβή παραχώρησης, καθώς και ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας.

Η «ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις» εντός της επόμενης πενταετίας θα υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων η Μαρίνα Αλίμου θα εκσυγχρονισθεί και θα μετατραπεί σε έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα. Στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, έκτασης περίπου 210 στρεμμάτων, προβλέπεται η ανάπτυξη περίπου 18.000 τ.μ. σύγχρονης σχεδίασης, μοντέρνων ισόγειων ή έως δύο ορόφων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν χρήσεις εστίασης και αναψυχής, ξενοδοχειακών υπηρεσιών, γραφείων, αποθήκευσης και επισκευών σκαφών, καθώς και εμπορικές χρήσεις. Στη θαλάσσια ζώνη, έκτασης σχεδόν 428 στρεμμάτων, θα έχουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 1.000 σκάφη αναψυχής, μετά και την ανακατασκευή των πλωτών προβλητών. Η έναρξη εργασιών, βάσει χρονοδιαγράμματος της Σύμβασης Παραχώρησης, προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 28 μήνες από την έναρξη της παραχώρησης.