Του Χάρη Ντιγριντάκη

Ισχυρό Come Back πραγματοποιεί φέτος ο ελληνικός τουρισμός. Με συμφωνίες που έχουν ξεκινήσει από πέρυσι, με αυξημένες τις τιμές των πακέτων αλλά και των τιμών πόρτας -και λόγω ανόδου των λειτουργικών δαπανών (τρόφιμα, κατασκευαστικά ενέργεια κ.λ.π.)- τα έσοδα -που είναι και το ζητούμενο- δείχνουν ότι θα αναρριχηθούν σε ύψη ρεκόρ ήτοι πάνω από τα 18,5 δις. ευρώ του 2019.

Παρακαταθήκη για όλα αυτά αποτελεί η αύξηση των αεροπορικών θέσεων συνδυαστικά με την ισχυρή διάθεση του κόσμου να ταξιδέψει.

Ο αριθμός των αφίξεων αεροσκαφών για το διάστημα Μαρτίου-Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα αυξημένος κατά 12% σε σχέση με το 2019.

Με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Συντονισμού Πτήσεων (ΕΟΣΠ) ο αριθμός των ταξιδιωτών που θα προσγειωθούν στα ελληνικά αεροδρόμια θα διαμορφωθεί με άνοδο το 28%, στην κίνηση του 2022, οι μεν αφίξεις αεροσκαφών εκτιμάται ότι, με βάση τον προγραμματισμό, θα σημειώσουν αύξηση της τάξης του 47% σε σχέση με το 2021 και 12% συγκριτικά με το 2019, στις δε αφίξεις επιβατών αναμένεται άνοδος σε ποσοστό 70,6% σε σχέση με το 2021 και κατά 29% συγκριτικά με το 2019.

Την ίδια ώρα στον αυξημένο σε σχέση με το 2019 αριθμό των slots που έχουν δεσμεύσει οι αεροπορικές εταιρείες στα ελληνικά αεροδρόμια αναφέρθηκε πρόσφατα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.

Και μπορεί, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς -με δεδομένο ότι οι ακυρώσεις πτήσεων το 2022 δεν θα επιφέρουν ουσιαστικά καμία επίπτωση στις αεροπορικές εταιρείες- τα νούμερα των slots να μην είναι ευθέως συγκρίσιμα με εκείνα του 2019, ωστόσο, δίνουν το στίγμα του έντονου ενδιαφέροντος που καταγράφεται για την Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες, η μία μετά την άλλη, επαναφέρουν τα πτητικά τους προγράμματα στα προ πανδημίας επίπεδα, προσφέροντας αντίστοιχο, αν όχι μεγαλύτερο, αριθμό διαθέσιμων θέσεων για τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής.

Ο μεγαλύτερος όγκος προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων προέρχεται από τις δύο παραδοσιακές δεξαμενές τουριστών για την Ελλάδα, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ισχυρή είναι και η διαφαινόμενη δυναμική της γαλλικής αγοράς, με τους Ιταλούς και τους Ολλανδούς να έπονται.

Στη λίστα με τις χώρες απ’ όπου έχουν προγραμματιστεί οι περισσότερες θέσεις βρίσκονται επίσης η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ελβετία, η Τουρκία, το Βέλγιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αίσθηση προκαλεί η ραγδαία άνοδος των πτήσεων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Περσικού.

Η Αθήνα, το Ηράκλειο, η Θεσσαλονίκη, η Ρόδος και η Κέρκυρα είναι οι προορισμοί που φαίνεται ότι θα υποδεχτούν τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, με τα Χανιά, τη Σαντορίνη, την Κω, τη Μύκονο και τη Ζάκυνθο να συμπληρώνουν την πρώτη 10άδα.

Οι μεγαλύτερες αγορές του Ελ. Βενιζέλος

Στους βασικούς «τροφοδότες» του ελληνικού τουρισμού για το 2022 αναδεικνύονται οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι τουρίστες, οι οποίοι επιδεικνύουν, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, τη μεγαλύτερη δυναμική.

Το έντονο ενδιαφέρον των τουριστών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία αποτυπώνεται στον αυξημένο σε σχέση με το 2019 αριθμό των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων για την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αθήνα.

Η τάση αυτή επιβεβαιώνει την ισχυρή επιθυμία για ταξίδια, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια εξακολουθούν να αποτελούν τους αστάθμητους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τελικά την πορεία της σεζόν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αριθμός των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από την αμερικανική αγορά για τη φετινή τουριστική σεζόν είναι αυξημένος σε ποσοστό 30% σε σχέση με το 2019, με την πρώτη πτήση από την άλλη άκρη του Ατλαντικού να προσγειώνεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις αρχές Μαρτίου, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Σημαντική άνοδος κατά 18% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα καταγράφεται και στον αριθμό των αεροπορικών θέσεων που έχουν προγραμματιστεί συνολικά από το Ηνωμένο Βασίλειο, μία από τις δύο πιο μεγάλες πηγές τουριστών για την Ελλάδα, με προορισμό το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Μάλιστα, οι Βρετανοί είναι από τους πρώτους ταξιδιώτες που άνοιξαν την αυλαία για την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν, καθώς έχουν ήδη προσγειωθεί στα ελληνικά αεροδρόμια πτήσεις charter από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί ήταν εκείνοι που έδωσαν ώθηση στα τουριστικά έσοδα τον πρώτο μήνα του 2022, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το 2019 την Ελλάδα επισκέφθηκαν 3,5 εκατ. Βρετανοί και 1,2 εκατ. Αμερικανοί τουρίστες.

Διψήφιο είναι και το ποσοστό αύξησης των θέσεων που έχουν προγραμματιστεί για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τη γαλλική αγορά, η οποία έδειξε ήδη από τον Ιανουάριο τις προθέσεις της, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τρεις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Την ίδια στιγμή, πιο υποτονικά κινείται μέχρι στιγμής η γερμανική αγορά, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις των μεγάλων tour operators, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τους φορείς του τουρισμού που επισημαίνουν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους Γερμανούς σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.