Του Χάρη Ντιγριντάκη

Με μακροθυμία η ασφαλιστική αγορά αναμένει την πολιτεία να βάλει πλάτη για την αύξηση της ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα πολίτη. Η κλιματική αλλαγή προσιδιάζει με χίμαιρα που εμφωλεύει στα θεμέλια της οικονομίας. Ένας κίνδυνος που δύναται να εκτοξεύσει τα τιμολόγια των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και περιδεής ο ασφαλιστικός κόσμος επιζητά άμεσες ενέργειες. Και τούτο διότι ένας από τους κλάδους που περισσότερο από όλους τους άλλους είναι συνυφασμένος με τις προκλήσεις της νέας πραγματικότητας, είναι αναμφίβολα ο ασφαλιστικός

Και ενώ οι κίνδυνοι μεγεθύνονται, οι Έλληνες δε φαίνεται να πείθονται, τουλάχιστον προς το παρόν, για την σημασία της ασφαλιστικής κάλυψης των οχημάτων, των σπιτιών και της περιουσίας τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι σε πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς.

Απογοητευτικά είναι άλλωστε τα πρόσφατα συνδυασμένα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) και της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία περίπου 3.200.000 νοικοκυριά, ή αλλιώς ποσοστό 73%, διατηρούν ανασφάλιστα τα περιουσιακά τους στοιχεία για φωτιά και άλλες φυσικές καταστροφές.

Το κλίμα δεν αντιστράφηκε μολονότι βιώνουμε ένα ακόμα καλοκαίρι με πυρκαγιές. Ενδεικτικό της έκτασης του προβλήματος είναι το γεγονός πως από το 2016 μέχρι σήμερα, μόνο η Αττική, έχει χάσει από πυρκαγιές το 37% των δασών της.

Για τους ασφαλιστές, αυτή η νέα πραγματικότητα φέρνει μαζί της προκλήσεις και ευκαιρίες που πρέπει να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν με στρατηγική σκέψη και καινοτομία.

Η ένταση και η συχνότητα αυτών των ακραίων φαινομένων καθιστούν την ανάγκη για αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων επιτακτική.

Άνοδος Κόστους

Ήδη παρατηρείται αύξηση του κόστους αποζημιώσεων λόγω των αυξανόμενων ζημιών από φυσικές καταστροφές. Οι παραδοσιακές μέθοδοι εκτίμησης κινδύνου χρειάζονται αναθεώρηση και οι γεωγραφικοί κίνδυνοι πρέπει να επανεκτιμηθούν.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας παράγοντας που δεν μπορεί να αγνοηθεί και στον κλάδο της ασφάλισης αυτοκινήτων.

Οι περιοχές που κάποτε θεωρούνταν ασφαλείς, μπορεί πλέον να κρύβουν αυξημένους κινδύνους, ενώ οι πολίτες χρειάζονται νέες, πιο εξειδικευμένες καλύψεις.

Υπό αυτό το πρίσμα ολόκληρος ο ασφαλιστικός κλάδος αλλά και η πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο κινήτρων προκειμένου να ενισχύσουν την ασφαλιστική διείσδυση.

Ωστόσο, δεν είναι όλα ζοφερά. Η τεχνολογία προσφέρει εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τους ασφαλιστές να διαχειριστούν τους νέους αυτούς κινδύνους με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Η ανάλυση δεδομένων και τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS) επιτρέπουν στους ασφαλιστές να κατανοούν καλύτερα τα καιρικά μοτίβα και να προσαρμόζουν τις καλύψεις αναλόγως.

Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Οι πελάτες αναζητούν ολοένα και περισσότερο καλύψεις που προστατεύουν τα οχήματά τους από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η αγορά

Υπέρ της στενότερης συνεργασίας κράτους και ασφαλιστικής αγοράς, προκειμένου να θωρακιστεί η περιουσία των Ελλήνων πολιτών τίθεται και ο κ. Πάνος Δημητρίου, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και διευθύνων σύμβουλος της Generali Hellas, υπογραμμίζοντας στον ΕΤ της Κυριακής ότι :

“Τα περιουσιακά στοιχεία που δεν είναι επαρκώς ασφαλισμένα, στην πραγματικότητα δεν «ανήκουν» στους ιδιοκτήτες τους. Η φράση αυτή μπορεί να ακούγεται προκλητική ή ακόμη και ανορθόδοξη ωστόσο η ουσία της παραμένει πολύ απλή: όπως απέδειξε σε όλους μας η ελληνική αλλά και η διεθνής εμπειρία, η ανθρώπινη περιουσία, είναι απολύτως εκτεθειμένη έναντι των φυσικών φαινομένων και καταστροφών.

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση εκτεταμένης ζημιάς ή και ολικής καταστροφής, η ύπαρξη ασφαλιστικής κάλυψης είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει την αποκατάστασή της, ώστε να συνεχίσουμε να καρπωνόμαστε τα οφέλη της ιδιοκτησίας μας».

Όπως προσθέτει ο κ. Δημητρίου : “σήμερα, και χωρίς άλλη καθυστέρηση, πρέπει να γίνει σαφές σε όλους μας ότι κάποιος μπορεί να χάσει την περιουσία του από μια φυσική καταστροφή, π.χ. ένα φαινόμενο ανάλογο του «Daniel», όμως, για να την αποκαταστήσει και να την κάνει και πάλι δική του, η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η ασφάλιση της.. Παρά τη σοβαρότητα των καταστροφών και την ένταση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, η ελληνική ασφαλιστική αγορά, φαίνεται ότι δεν έχει καταφέρει ακόμη να πείσει τους πολίτες για την αξία της ασφάλισης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (Δεκέμβριος 2023) μόλις 1.159.332 κατοικίες το 18,2% του συνόλου είναι ασφαλισμένες εκ των οποίων το 62,2% με ενυπόθηκο ενδιαφέρον, που σημαίνει ότι η ασφάλιση τους συνδέεται με κάποιο στεγαστικό δάνειο.

Αυτό σημαίνει ότι οι κατοικίες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ανασφάλιστες και το ερώτημα, επομένως, που προκύπτει είναι ένα: θα συνεχίσουμε να αφήνουμε τη ζωή μας και όλα όσα δημιουργούμε με κόπο, απροστάτευτα;”.

Καταλήγοντας ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και διευθύνων σύμβουλος της Generali Hellas επισημαίνει :

“Η κλιματική αλλαγή δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι εδώ σε όλο τον πλανήτη και στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, η χώρα μας είναι ακόμη ανασφάλιστη έναντι των κινδύνων φυσικών καταστροφών.

Η πολιτεία έχει λάβει κάποια μέτρα όπως το κίνητρο της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ ή την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ, ωστόσο, πολλά ακόμη μπορούν να γίνουν.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και στο πλαίσιο αυτό έχει καταθέσει προτάσεις με κύριο άξονα την στενότερη συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Χρέος όλων μας είναι η ενίσχυση αυτού του διαλόγου με στόχο την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών για την θωράκιση της περιουσίας των Ελλήνων”.