γράφει ο Πάνος Δημητρίου,
CEO Generali Hellas
Καθώς μπήκαμε στο 2025, ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα πρόκειται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του οικονομικού και κοινωνικού τοπίου της χώρας. Είναι σαφές ότι η καινοτομία, η βιωσιμότητα και η πελατοκεντρικότητα θα καθορίσουν το μέλλον της ασφάλισης. Η ανάγκη για ηγεσία είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, καθώς καλούμαστε να διαχειριστούμε έναν κόσμο που αλλάζει ριζικά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της τεχνολογικής προόδου και των μεταβαλλόμενων προτεραιοτήτων στον τομέα της υγείας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ασφαλιστικός τομέας αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως βασικός μοχλός ανθεκτικότητας. Μελέτες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο της ασφάλισης στη διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας. Η Ελλάδα, μια χώρα ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές, οφείλει να υιοθετήσει αυτές τις διεθνείς πρακτικές για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών πρόβλεψης κινδύνων, του IoT και της τεχνητής νοημοσύνης, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να περάσουν από τα μοντέλα απόκρισης σε μοντέλα πρόβλεψης και πρόληψης, βοηθώντας τους ασφαλισμένους τους να προλαμβάνουν ζημιές προτού αυτές συμβούν. Η σημασία της ενσωμάτωσης του κλιματικού κινδύνου στις βασικές επιχειρησιακές στρατηγικές έχει εξαιρετική σημασία και η συγκεκριμένη προσέγγιση πρέπει να αποτελέσει οδηγό και για την ελληνική αγορά. Ως εκ τούτου, ο ασφαλιστικός τομέας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην παροχή αποζημιώσεων αλλά να εκκινεί συνεργασίες με κυβερνήσεις και κοινότητες για την προώθηση προληπτικών μέτρων και τη δημιουργία ανθεκτικών υποδομών.
Η προστασία της υγείας αποτελεί έναν ακόμη πλαίσιο που μετασχηματίζεται ραγδαία. Η παγκόσμια πανδημία ανέδειξε την αξία της ολοκληρωμένης υγειονομικής κάλυψης και επιτάχυνε την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής και των ψηφιακών εργαλείων υγείας. Έρευνες της McKinsey δείχνουν ότι οι πολίτες, πλέον, δίνουν προτεραιότητα στην προσβασιμότητα και την εξατομίκευση των λύσεων υγειονομικής περίθαλψης. Αυτή η τάση ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες της Ελλάδας, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες αναζητούν προγράμματα που όχι μόνο παρέχουν κάλυψη, αλλά ενσωματώνουν προληπτική φροντίδα και υποστήριξη ευεξίας. Μέσω μοντέλων που τοποθετούν τον πελάτη στο επίκεντρο, οι ασφαλιστικές μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες που ενδυναμώνουν τους πολίτες και εδραιώνουν την εμπιστοσύνη.
Η καινοτομία, όμως, πρέπει να υποστηρίζεται από τη βιωσιμότητα. Η στροφή προς τις αρχές ESG (Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης) δεν αποτελεί πλέον επιλογή αλλά αναγκαιότητα. Το Geneva Association υπογραμμίζει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση για να επιτύχουν μακροπρόθεσμα, καθώς οι ασφαλισμένοι και οι επενδυτές απαιτούν αυξημένη διαφάνεια και ανάληψη ευθύνης. Στην Ελλάδα, έχουμε την ευκαιρία να πρωτοστατήσουμε, ενσωματώνοντας τις αρχές ESG σε κάθε πτυχή της λειτουργίας μας, από τα χαρτοφυλάκια επενδύσεων έως τα πράσινα ασφαλιστικά προϊόντα που ενθαρρύνουν βιώσιμες πρακτικές.
Η ηγεσία σε αυτή τη νέα εποχή απαιτεί όραμα, προσαρμοστικότητα και συνεργασία. Η Generali, ως ο κορυφαίος παγκόσμιος ασφαλιστικός οργανισμός εστιάζει μετ’ επιτάσεως στη σημασία της καλλιέργειας μιας κουλτούρας καινοτομίας, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση στις εξελισσόμενες ανάγκες των ασφαλισμένων. Σε ό,τι αφορά το εγχώριο περιβάλλον, οραματιζόμαστε το 2025 ως έτος δυνατοτήτων και ως μια πολύτιμη ευκαιρία να αναδείξουμε τη σημασία του ρόλου μας για την ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας. Με στρατηγικές που εναρμονίζονται με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, με προτεραιότητα στις ανάγκες των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται για την ασφάλισή τους και με έμφαση στην καινοτομία, μπορούμε να διασφαλίσουμε όχι μόνο τα περιουσιακά στοιχεία του σήμερα, αλλά και το μέλλον των επόμενων γενεών.