tsipouro

Το φθινόπωρο πρόκειται να παρουσιαστεί, σε διεθνείς τουριστικές διοργανώσεις, το “εγχείρημα” της Ένωσης Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας που αφορά στο “πάντρεμα” του τσίπουρου με γκουρμέ πιάτα. Φιλοδοξώντας να αλλάξει την άποψη σύμφωνα με την οποία το τσίπουρο περιορίζεται σε συγκεκριμένους μεζέδες, η Ένωση ξεκίνησε, ήδη, τη συνεργασία της με Ελληνοαυστραλό σεφ για να αποδείξει πως το τσίπουρο μπορεί να είναι “εκλεπτυσμένο” ποτό και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως τελικά το τσίπουρο μπορεί να “ανήκει” και στην υψηλή γαστρονομία.

Στο μεταξύ, τα τσιπουράδικα του Βόλου παρουσιάστηκαν, πρόσφατα, ως μοναδική οινογαστρονομική κληρονομιά και προϊόν ανάπτυξης πολιτιστικού τουρισμού, σε διεθνές συνέδριο πολιτιστικής κληρονομιάς, τουρισμού και γαστρονομίας υπό την αιγίδα της UNESCO στη Βαρκελώνη, με την υποστήριξη του έργου Πολιτιστικού Τουρισμού CHARTS.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, την παρουσίαση έκανε η Ιέβα Τρέια-Μωραϊτη, υπεύθυνη επικοινωνίας του έργου πολιτιστικού τουρισμού CHARTS στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας INTERREGIVC, στο οποίο επικεφαλής είναι ο δήμος Νοτίου Πηλίου και συμμετέχουν αυτοδιοικήσεις, φορείς τουρισμού και πολιτισμού από 11 χώρες της ΕΕ.

Η παρουσίαση αφορούσε την οινογαστρονομική εμπειρία των παραδοσιακών τσιπουράδικων από την πλευρά του επισκέπτη, με στόχο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που εμπεριέχεται και την ανάδειξή της διεθνώς. Ως τελικός στόχος προτείνεται η διεκδίκηση της ένταξης στη λίστα άυλης κληρονομιάς της UNESCO. Η παράδοση των τσιπουράδικων του Βόλου ταιριάζει απόλυτα με τους στόχους της UNESCO για την διαφύλαξη της άυλης κληρονομιάς.

Η τοπική γαστρονομία αποτελεί σημαντικό προϊόν για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού σε συνδυασμό με τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά του Βόλου και της Μαγνησίας. Η ανάδειξη τοπικών προϊόντων, όπως το τσίπουρο και οι μεζέδες, είναι μία από τις 12 θεματικές ενότητες καλών πρακτικών του έργου πολιτιστικού τουρισμού CHARTS.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και την έδρα της UNESCO “Πολιτισμός, Τουρισμός, Ανάπτυξη” στο Πανεπιστήμιο Παρισιού Πάνθεον – Σορβόνης. Συμμετείχαν εισηγητές από πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, καθώς και εκπρόσωποι μουσείων και οργανισμών γαστρονομίας, πολιτισμού και τουρισμού.