Οι ελλείψεις προσωπικού στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Γκάτγουικ στο Λονδίνο, οδήγησαν σε τουλάχιστον 100 ακυρώσεις πτήσεων την Κυριακή.

Ξεχωριστά, η British Airways φέρεται να ακύρωσε έως και 300 πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Heathrow, Gatwick και London City από την Παρασκευή, που εκτιμάται ότι ήταν η πιο πολυσύχναστη ημέρα του έτους για αναχωρήσεις, για αδιευκρίνιστο λόγο.

Το τελευταίο σε έναν γύρο ζητημάτων προσωπικού στον πύργο ελέγχου του Γκάτγουικ αναστάτωσε 15.000 επιβάτες. Παρόμοια προβλήματα παρουσιάστηκαν πριν από ένα χρόνο και τον Ιούνιο.

Ο πάροχος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Nats φέρεται να επέβαλε περιορισμούς στις απογειώσεις και προσγειώσεις «για να διατηρηθεί η ασφάλεια», ανέφερε η Independent .

Τουλάχιστον 64 πτήσεις EasyJet επηρεάστηκαν μαζί με τις BA, Norwegian, Vueling και Wizz Air.

Η Ryanair δήλωσε: «Οι ελλείψεις προσωπικού του UK Nats προκάλεσαν πολλαπλές καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο Gatwick χθες (Κυριακή).

«Αυτό είναι το τελευταίο σε μια μακρά σειρά από επιθέσεις από το UK Nats, το οποίο έχει διακόψει ξανά πολλές πτήσεις και χιλιάδες επιβάτες στο Gatwick».

Ένας εκπρόσωπος του Nats είπε στην εφημερίδα: «Αυτοί οι περιορισμοί οφείλονται στην απουσία προσωπικού σύντομης ειδοποίησης στον πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και επιπλέον των υφιστάμενων περιορισμών που ισχύουν ήδη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

«Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη για την αναστάτωση και συνεργαζόμαστε στενά με το αεροδρόμιο και τις αεροπορικές εταιρείες για να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την αναστάτωση στο ελάχιστο».

Ένας εκπρόσωπος της EasyJet πρόσθεσε: «Οι ελλείψεις προσωπικού ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Nats στο Gatwick οδήγησαν σε σημαντικά μειωμένο ρυθμό ροής που επιβλήθηκε σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες σήμερα (Κυριακή), με αποτέλεσμα οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Gatwick να υπόκεινται σε διακοπές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ακυρώσεων.

«Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι που οι πελάτες επηρεάζονται για άλλη μια φορά από αυτό και ενώ αυτό είναι εκτός του ελέγχου μας, λυπούμαστε για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο της διακοπής και έχουμε ενημερώσει όσους ακυρώθηκαν πτήσεις για τις επιλογές τους να κάνουν εκ νέου κράτηση ή να λάβουν επιστροφή χρημάτων και παρέχουμε διαμονή και γεύματα σε ξενοδοχείο όπου απαιτείται.

Η ΒΑ καθόρισε βραδινές πτήσεις από και προς το Μπορντό και το Τζέρσεϊ, πέρα ​​από προηγούμενες ακυρώσεις που δεν σχετίζονται με θέματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Ένας εκπρόσωπος του Gatwick δήλωσε την Κυριακή: «Λόγω σύντομης απουσίας στον πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, έχουν τεθεί σε ισχύ προσωρινοί περιορισμοί σήμερα, επιπλέον των υφιστάμενων περιορισμών που ισχύουν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε ορισμένες καθυστερήσεις και ακυρώσεις.

«Το Λονδίνο Γκάτγουικ ζητά συγγνώμη από όλους τους επιβάτες που επηρεάστηκαν από αυτούς τους περιορισμούς. Επικοινωνήστε με την αεροπορική σας εταιρεία για περισσότερες πληροφορίες.”