Σύνταξη: tourismtoday.gr

Άνοδο σε κρατήσεις κρουαζιέρας ανέφερε ο Royal Caribbean Group ανέφερε ισχυρή θέση κρατήσεων.
Η ζήτηση για αναχωρήσεις από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη αυξάνεται μετά την καθαρή απώλεια 500,2 εκατομμυρίων δολαρίων στο τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Ο όμιλος, ο οποίος εκμεταλλεύεται τις Royal Caribbean International, Celebrity Cruises και Silversea Cruises και είναι ιδιοκτήτης κατά 50% μιας κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται τις TUI Cruises και Hapag-Lloyd Cruises, διεκδικεί μια σεζόν ρεκόρ.

Οι κρατήσεις για ευρωπαϊκά δρομολόγια είχαν επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου και είναι πλέον υψηλότερες από το 2019 πριν από την πανδημία.

Οι επτά μεγαλύτερες εβδομάδες κρατήσεων στην ιστορία της σημειώθηκαν από τα μέσα Νοεμβρίου 2022.

Ο όμιλος είπε επίσης ότι το παράθυρο κρατήσεων συνέχιζε να επιστρέφει «στο κανονικό» και πρόσθεσε ότι οι αναχωρήσεις από τη Βόρεια Αμερική «οδηγούν».

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ανέφερε συνολικά έσοδα 2,6 δις δολαρίων για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ο γίγαντας της κρουαζιέρας έκανε ζημία 500,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Royal Caribbean Group η ζήτηση ήταν «πολύ ενθαρρυντική» για φέτος, προσθέτοντας ότι οι όγκοι κρατήσεων το τέταρτο τρίμηνο ήταν «σημαντικά υψηλότεροι» από την ίδια περίοδο του 2019.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, το υπόλοιπο καταθέσεων πελατών του ομίλου ανερχόταν σε ρεκόρ 4,2 δις δολαρίων και η ρευστότητα του ήταν 2,9 δις δολάρια, η οποία περιλαμβάνει μετρητά, μη αναληφθείσα πιστωτική διευκόλυνση και δανειακή διευκόλυνση 700 εκατομμυρίων δολαρίων 364 ημερών.

Ο συντελεστής φόρτωσης για το τέταρτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 95%, με τα δρομολόγια στην Καραϊβική να αγγίζουν το 100%.

Ωστόσο, ο συνολικός συντελεστής φορτίου για το έτος ήταν 85% με τον πλήρη στόλο να επαναλειτουργεί τον Ιούνιο του 2022.

«Το 2022 ήταν μια κομβική χρονιά καθώς επιστρέψαμε με επιτυχία την επιχείρησή μας σε πλήρη λειτουργία και προσφέραμε αξέχαστες εμπειρίες διακοπών σε έξι εκατομμύρια επισκέπτες, δήλωσε ο Jason Liberty, πρόεδρος του ομίλου.

Επιστρέψαμε επίσης σε θετικά προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων (ebitda) και λειτουργικών ταμειακών ροών αυξάνοντας συνεχώς τα έσοδα και ελέγχοντας το κόστος.

Βιώνουμε μια σεζόν ρεκόρ κυμάτων, με αποτέλεσμα μια δεσμευμένη θέση να πλησιάζει τα προηγούμενα υψηλά ρεκόρ και σε υψηλότερες τιμές».

Όσον αφορά στο μέλλον, ο όμιλος αναμένει ότι οι καθαρές αποδόσεις θα αυξηθούν από 0,5% σε 1,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, με τους συντελεστές φορτίου να αγγίζουν το 100%.