Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε έκρηξη στην κρουαζιέρα της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς τα κρουαζιερόπλοια βρήκαν εναλλακτικούς προορισμούς αντί για τα ρωσικά λιμάνια.

Με τους τουρίστες να ξοδεύουν τα χρήματα τους στην Εσθονία και τη Λετονία, οι απώλειες στη ρωσική οικονομία από την κρουαζιέρα το 2022 αγγίζουν τα 140 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας πώλησης luxury κρουαζιέρας Panache Cruises.

Οι κρουαζιέρες στη Βαλτική Θάλασσα με ενδιάμεσο σταθμό την Αγία Πετρούπολη ήταν από καιρό δημοφιλείς στους Βρετανούς παραθεριστές. Αλλά πλέον οι εταιρείες επιλέγουν πλέον εναλλακτικά δρομολόγια, αντί να πηγαίνουν τουρίστες κρουαζιέρα στη Ρωσία.

Έχουν προσθέσει ενδιάμεσες στάσεις σε πολλά λιμάνια της Βαλτικής με το Ταλίν στην Εσθονία και τη Ρίγα στη Λετονία να είναι οι μεγάλοι νικητές.
Χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες επισκέφθηκαν αυτές τις πόλεις για πρώτη φορά το 2022 σε κρουαζιερόπλοια.

Πριν από την πανδημία, περίπου 650.000 τουρίστες κρουαζιέρας επισκέπτονταν το Ταλίν κάθε χρόνο με παρόμοιο αριθμό να κάνουν στάση στη Ρίγα.
Ωστόσο τους τελευταίους 12 μήνες, οι ταξιδιώτες έχουν διπλασιαστεί περίπου σε 1,3 εκατομμύρια. Οι δαπάνες από τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων υπολογίζονται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ.

«Η Εσθονία και η Λετονία ωφελήθηκαν περισσότερο διπλασιάζοντας τον αριθμό των κρουαζιέρων το 2022, σε σύγκριση με πριν από την πανδημία, υπογραμμίζεται στην ανάλυση.

Ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται τις δύο χώρες αντί για τη Ρωσία έχει διπλασιαστεί, επομένως είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι οι δαπάνες έχουν διπλασιαστεί επίσης.

Οι Βρετανοί επισκέπτες θεωρούν θετικό ότι το κόστος στους δύο προορισμούς είναι ακόμα σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με την Αγία Πετρούπολη. Επομένως αντιπροσωπεύουν εξαιρετική αξία για τους τουρίστες».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τάση θα μπορούσε να είναι μακροχρόνια καθώς οι γραμμές κρουαζιέρας αναφέρουν συντριπτικά θετικά σχόλια από τους πελάτες τους για τους νέους προορισμούς.