DUBAI, 22 October 2021. Large crowds visit Al Wasl Plaza, Expo 2020 Dubai. (Photo by Mahmoud Khaled/Expo 2020 Dubai)

Οι διοργανωτές της Expo 2020 στο Ντουμπάι χαιρέτησαν τον πρώτο μήνα της εκδήλωσης ως «τεράστια επιτυχία», ανακοινώνοντας 2.350.868 επισκέψεις από 1-31 Οκτωβρίου, με πλήθος αξέχαστων εκδηλώσεων, ψυχαγωγίας και σεμιναρίων που προσελκύουν κόσμο από τα ΗΑΕ, την περιοχή και όχι μόνο.

Μέχρι στιγμής, το 28% των επισκέψεων πραγματοποιήθηκαν από άτομα κάτω των 18 ετών, αλλά το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί καθώς το πρόγραμμα Expo School επεκτείνεται κατά τους ψυχρότερους μήνες που έρχονται.

Κάνοντας μια συνολική επισκόπηση, ένα εντυπωσιακό 17% των συνολικών επισκέψεων προήλθε από το εξωτερικό, κάτι που ήταν αξιοσημείωτο δεδομένου ότι η εκδήλωση λαμβάνει χώρα όταν πολλές χώρες εξακολουθούν να εφαρμόζουν πανδημικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Η Expo έχει μετρήσει 185 εθνικότητες μέσα από τις πύλες της, με τις πέντε πιο δημοφιλείς αγορές του εξωτερικού να αποτελούνται από την Ινδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πλειοψηφία των επισκεπτών σκοπεύει να επισκεφθεί πολλές φορές, με περισσότερους από τους μισούς να έχουν Season Pass, περισσότερο από το ένα τέταρτο να εισέρχονται με ένα πολυήμερο πάσο και το 20% να εισέρχονται με μονοήμερο εισιτήριο.

Σύμφωνα με τους στόχους βιωσιμότητας της Expo 2020, ένας εντυπωσιακός αριθμός ατόμων ταξίδεψε προς και γύρω από τον ιστότοπο χρησιμοποιώντας μεθόδους μεταφοράς RTA. Από ένα σύνολο σχεδόν 3,6 εκατομμυρίων συνολικών ταξιδιών, πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια ταξίδια από και προς την τοποθεσία χρησιμοποιώντας το μετρό του Ντουμπάι.

Στις εναρκτήριες 31 ημέρες πραγματοποιήθηκαν επίσης οι δύο πρώτες Θεματικές Εβδομάδες από το Πρόγραμμα της Expo για τους Άνθρωπους και τον Πλανήτη, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εμπνεύσει συλλογική και ουσιαστική δράση για την αντιμετώπιση των πιο κρίσιμων προκλήσεων και ευκαιριών στον κόσμο.

Ένα πραγματικά διεθνές καστ συγκεντρώθηκε για την Εβδομάδα Κλίματος και Βιοποικιλότητας, η οποία έλαβε χώρα ενόψει της ζωτικής σημασίας παγκόσμιας περιβαλλοντικής συνόδου κορυφής COP26, προτού η Εβδομάδα Διαστήματος εκτιναχθεί για να εξερευνήσει πώς μπορεί να βοηθήσει τη ζωή στη Γη. Οκτώ ακόμη Θεματικές Εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν από τώρα έως τα τέλη Μαρτίου, με την Εβδομάδα Αστικής & Αγροτικής Ανάπτυξης να βρίσκεται σε εξέλιξη έως τις 6 Νοεμβρίου.

Συνολικά 1938 ηγέτες κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων υπουργών, προέδρων, πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, έχουν κοσμήσει τον χώρο της Έκθεσης για να ανοίξουν τα περίπτερα της χώρας τους, να μιλήσουν σε επίσημες εκδηλώσεις ή να γιορτάσουν την Εθνική Ημέρα της Έκθεσης της χώρας τους.

Και πολλά από τα 192 Country Pavilion – η πρώτη φορά στην ιστορία της World Expo που κάθε συμμετέχον έθνος έχει το δικό του περίπτερο – έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλή. Το Περίπτερο της Σαουδικής Αραβίας, ένα από τα μεγαλύτερα στον χώρο της Έκθεσης, έχει ήδη προσελκύσει μισό εκατομμύριο επισκέπτες.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα, εορτάστηκαν ορισμένες Εθνικές Ημέρες και Ημέρες Τιμής της Expo 2020, με κορυφαία στιγμιότυπα όπως τα θεαματικά ακροβατικά από τη γαλλική ομάδα της Πολεμικής Αεροπορίας Patrouille de France. Η Ελβετία αποκαλύπτει ένα εμπνευσμένο έργο τέχνης υπερμεγέθους του καλλιτέχνη Saype και το διεθνές σύνολο της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων των Εμιράτων που μεταδίδει ένα μήνυμα ειρήνης και κατανόησης για την Ημέρα Τιμής του ΟΗΕ.

Οι κάτοχοι εισιτηρίων επωφελήθηκαν με ανυπομονησία των διαβατηρίων Expo τους, με 695.437 πωλήσεις τον πρώτο μήνα, καθώς οι θαυμαστές ανταγωνίζονται για να λάβουν τις περισσότερες σφραγίδες χώρας σε μία μόνο μέρα.

Εκπληκτικές 5.610 επίσημες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο τον χώρο της Έκθεσης κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας. Τα πλήθη έχουν προσελκύσει μια εκπληκτική σύνθεση τοπικών και διεθνών μουσικών καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Amr Diab, Kadim Al Sahir και Sami Yusuf. Υπήρξαν επίσης εμφανίσεις από μεγάλα αστέρια του αθλητισμού, από τις δεξιότητες στο μπάσκετ των Harlem Globetrotters μέχρι την ομάδα κρίκετ του Rajasthan Royals.

Καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περνούν στους χειμερινούς μήνες και ο καιρός γίνεται πιο εύκρατος, ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να αυξάνεται σταθερά, δελεασμένος επίσης από το συνεχιζόμενο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Expo.

Μόνο ο Νοέμβριος θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση μιας εβδομάδας εκδηλώσεων που θα σηματοδοτήσουν τους Diwali, Nancy Ajram και Ragheb Alama ως τίτλους της δεύτερης σειράς συναυλιών Infinite Nights της Expo και την έναρξη ενός γεμάτου προγράμματος εορτασμών για το Χρυσό Ιωβηλαίο των ΗΑΕ.