Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ξεπέρασαν τα 21 εκατομμύρια οι επιβάτες στα μεγάλα αεροδρόμια της Ολλανδίας το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία Ολλανδίας (CBS), η αεροπορική κίνηση σημείωσε αύξηση άνω του 11% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Πηγή: CBS

Οι πτήσεις από και προς τα πέντε μεγάλα αεροδρόμια της Ολλανδίας, που μεταφέρουν επιβάτες επί πληρωμή, αλληλογραφία και αγαθά, αυξήθηκαν πάνω από 8% σε σχεδόν 143.000.

Ο Αύγουστος είναι -κατά μέσο όρο- ο μήνας του έτους με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβατών αεροπορικών μεταφορών.

Φέτος, οι πιο πολυσύχναστες μέρες του έτους μέχρι το τρίτο τρίμηνο ήταν η Κυριακή 30 Ιουλίου και η Δευτέρα 7 Αυγούστου, με πάνω από 246.000 επιβάτες την ημέρα στους τερματικούς σταθμούς των πέντε μεγάλων αεροδρομίων.
Η πιο ήσυχη μέρα στο τρίτο τρίμηνο ήταν η Τετάρτη 5 Ιουλίου, με 165.000 επιβάτες.

  • Το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ έπαιξε κεντρικό ρόλο. Διαχειρίστηκε πάνω από το 86% όλων των πτήσεων στην Ολλανδία και φιλοξενώντας παρόμοιο ποσοστό επιβατών από/προς τη χώρα.Το τρίτο τρίμηνο του 2023 είχε 17,8 εκατομμύρια επιβάτες, αντικατοπτρίζοντας αύξηση σχεδόν 14% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.
    Ο κόμβος του Άμστερνταμ διευκόλυνε τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια, με σχεδόν 71% πτήσεις εντός της Ευρώπης, 16% από/προς Αμερική και σχεδόν 9% από/προς Ασία.
  • Το αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν συνέβαλε σημαντικά στην άνοδο, με πάνω από δύο εκατομμύρια επιβάτες, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% του συνόλου.
  • Αντίθετα, τα αεροδρόμια της Χάγης-Ρότερνταμ και του Μάαστριχτ παρουσίασαν πτώση στις πτητικές λειτουργίες και τους επιβάτες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
  • Το αεροδρόμιο του Μάαστριχτ αντιμετώπισε προκλήσεις λόγω του κλεισίματος από τις 8 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου για ανακαίνιση διαδρόμου, με αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες να ανακατευθύνουν ορισμένες πτήσεις σε εναλλακτικά αεροδρόμια.
Πηγή: CBS

Τα υπόλοιπα τρία αεροδρόμια φιλοξενούσαν κυρίως ενδοευρωπαϊκές πτήσεις, κυρίως προς δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία, μαζί με επιλεγμένους προορισμούς στη Βόρεια Αφρική, όπως η Αίγυπτος και το Μαρόκο.