Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με προγράμματα Golden Passport και Golden Visa έχουν έσοδα άνω των 21,8 δις ευρώ. Αυτά προέρχονται από τα 130.000 ατόμων που έχουν επωφεληθεί από τα Citizenship by Investment και Residence by Investment, για το διάστημα 2011 έως το 2019.

Ωστόσο, τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου, κάλεσαν για άλλη φορά τις κυβερνήσεις να καταργήσουν τα Golden Passport και Golden Visa, μετά την εμπλοκή τους σε παράνομες υποθέσεις.

Το πρόγραμμα Citizenship by Investment, γνωστό ως Golden Visa, επιτρέπει στους ξένους να αποκτήσουν άδεια διαμονής σε μια συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει ένα τέτοιο πρόγραμμα, υπό τον όρο ότι πληρώνουν τις προϋποθέσεις και επενδύουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό σε αυτή τη χώρα, όπως η αγορά ακριβών βιλών και διαμερισμάτων.

Ωστόσο, το πρόγραμμα χρησιμοποιείται συχνά για παράνομες υποθέσεις. Συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί συνεχώς τις χώρες που εφαρμόζουν τέτοια προγράμματα, να θέσουν τέρμα σε αυτά.

Λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αρχές των χωρών της ΕΕ ζήτησαν επίσης την κατάργηση του προγράμματος Golden Visa για τους πολίτες της Ρωσίας.

Επιπλέον, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ευρωπαϊκές χώρες στη Ρωσία ενίσχυσαν την επιθυμία για την κατάργηση τέτοιων συστημάτων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταξύ των χωρών -που μέχρι στιγμής- έχουν αναστείλει το Πρόγραμμα Golden Visa για πολίτες της Ρωσίας, είναι η Ελλάδα, η Τσεχία, η Λετονία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.