“Βαθιά” το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλει η Boeing, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, γιατί απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) για τα 737 MAX.

Η Boeing έχει συνάψει συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την επίλυση ποινικής κατηγορίας που σχετίζεται με συνωμοσία για εξαπάτηση της Ομάδας Αξιολόγησης Αεροσκαφών της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας (FAA AEG) σε σχέση με την αξιολόγηση της FAA AEG για το αεροπλάνο 737 MAX της Boeing.

Μέσα στο χρηματικό ποσό άνω των 2,5 δις δολαρίων, περιλαμβάνεται επίσης η αποζημίωση στους πελάτες της Boeing 737 MAX καθώς και στους κληρονόμους, τους συγγενείς και τους νόμιμους δικαιούχους των 346 επιβατών που πέθαναν στα ατυχήματα Boeing 737 MAX της πτήσης Lion Air 610 και της πτήσης 302 της Ethiopian Airlines.

«Δόλια και παραπλανητική συμπεριφορά»

«Τα τραγικά ατυχήματα της πτήσης Lion Air 610 και της πτήσης 302 της Ethiopian Airlines αποκάλυψαν δόλια και παραπλανητική συμπεριφορά από υπαλλήλους ενός από τους κορυφαίους κατασκευαστές εμπορικών αεροπλάνων στον κόσμο, δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας David P. Burns του Ποινικού Τμήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι υπάλληλοι της Boeing επέλεξαν την πορεία του κέρδους έναντι της ειλικρίνειας.

Αποκρύπτοντας σημαντικές πληροφορίες από την FAA σχετικά με τη λειτουργία του αεροπλάνου 737 Max και συμμετέχοντας σε μια προσπάθεια να καλύψουν την εξαπάτηση τους.

Η απόφαση θεωρεί ότι η Boeing είναι υπεύθυνη για το εγκληματικό παράπτωμα των υπαλλήλων της. Και αντιμετωπίζει τον οικονομικό αντίκτυπο στους πελάτες των αεροπορικών εταιρειών της Boeing και ελπίζουμε ότι παρέχει κάποια αποζημίωση στις οικογένειες και τους δικαιούχους των θυμάτων».

Οι παραπλανητικές δηλώσεις, οι μισές αλήθειες και οι παραλείψεις που κοινοποιήθηκαν από τους υπαλλήλους της Boeing στην FAA. Και εμπόδισαν την ικανότητα της κυβέρνησης να διασφαλίσει την ασφάλεια του ιπτάμενου κοινού», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Erin Nealy Cox για τη Βόρεια Περιφέρεια του Τέξας.

«Αυτή η υπόθεση στέλνει ένα σαφές μήνυμα, τόνισε. Ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης  θεωρεί υπεύθυνη την Boeing για την απάτη των ρυθμιστικών αρχών – ειδικά σε βιομηχανίες όπου τα μερίδια είναι τόσο υψηλά».

Η Boeing – μέσω δύο από τους 737 MAX Flight Technical Pilots – εξαπάτησε την FAA AEG σχετικά με ένα σημαντικό μέρος του αεροσκάφους που ονομάζεται Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS) που επηρέασε το σύστημα ελέγχου πτήσης του Boeing 737 MAX.
Λόγω της εξαπάτησης τους, ένα βασικό έγγραφο που δημοσίευσε η FAA AEG δεν διέθετε πληροφορίες σχετικά με το MCAS.