Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Κοινωνική Ασφάλιση της Ισπανίας κατέγραψε περίπου 2.613.583 υπαλλήλους που εργάζονται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Turespaña -τον εθνικό οργανισμό τουρισμού της Ισπανίας- ο αριθμός αυτός που έχει ξεπεράσει το υψηλότερο ιστορικό ποσοστό τον Σεπτέμβριο του 2019, αντιπροσωπεύει ετήσια αύξηση 10,5% και δημιουργία 247.852 νέων θέσεων εργασίας.

O τουριστικός τομέας συνεχίζει να δημιουργεί θέσεις εργασίας στην Ισπανία, συνεισφέροντας τέσσερις στις δέκα νέες θέσεις, που αντιπροσωπεύουν το 13% του συνολικού αριθμού στην εθνική οικονομία.

H Reyes Maroto υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού υπογράμμισε ότι «το ιστορικό μέγεθος που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο στην τουριστική απασχόληση δείχνει ότι η οικονομία μας έχει γερές βάσεις παρά το πλαίσιο της αβεβαιότητας και του πληθωρισμού και ενισχύει τον ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός στην ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης».

Όπως εξήγησε η υπουργός, τα καλά στοιχεία για την απασχόληση δείχνουν την ώθηση που έχει κάνει η δημόσια διοίκηση και η επιχειρηματική δομή με αποφασιστικό και συντονισμένο τρόπο για τη διαφοροποίηση και τον εκσυγχρονισμό του ισπανικού τουριστικού μοντέλου.

«Μια ατζέντα είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Θα δημιουργήσει παράλληλα εμπιστοσύνη σε ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, ώστε να μας επιλέγουν για την ποικιλία των εμπειριών που προσφέρει η Ισπανία και εγγυώνται την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής», πρόσθεσε.

Τον Σεπτέμβριο, σε όλες τις αυτόνομες κοινότητες, σημειώθηκε αύξηση της απασχόλησης στον ξενοδοχειακό κλάδο και στα τουριστικά γραφεία/τουριστικούς πράκτορες.

Στον ξενοδοχειακό κλάδο η αύξηση ήταν 164.523 εργαζόμενοι συμπεριλαμβανομένων 98.499 στις υπηρεσίες τροφίμων και ποτών και 66.024 στις υπηρεσίες διαμονής.
Παράλληλα, σημειώθηκε αύξηση έως και 5.075 εργαζομένων σε ταξιδιωτικά γραφεία.
Σε άλλες τουριστικές δραστηριότητες, η αύξηση ήταν 78.254 εργαζόμενοι.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ανδαλουσία, την Καταλονία, τις Βαλεαρίδες Νήσους, τα Κανάρια Νησιά, την Κοινότητα της Μαδρίτης και την Κοινότητα της Βαλένθια, ενώ ξεχωρίζει η διαχρονική ανάπτυξη στις Βαλεαρίδες Νήσους, με 21,3%.