Περισσότερες από 300 διμερής επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β), πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων επιχειρηματιών και στελεχών από κλάδους μεταξύ των οποίων και ο Τουρισμός στο πλαίσιο του Ελληνο-Σερβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ που ολοκληρώθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Στο φόρουμ συμμετείχαν 100 ελληνικές και 70 σερβικές επιχειρήσεις των οικονομικών κλάδων Ενέργειας, Τουρισμού και Ακινήτων, Γεωργίας και Τροφίμων, Φαρμάκων και Υλικών-Υπηρεσιών Υγείας, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Κατασκευών και δομικών υλικών, Βιομηχανίας, Μεταφορών, Συμβουλευτικής, κ.α.

Τις εργασίες του επιχειρηματικού forum άνοιξαν, από ελληνικής πλευράς ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, o Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Σ. Πιτσιόρλας, ενώ από σερβικής πλευράς εναρκτήριες ομιλίες έκαναν η καθηγήτρια Sanja Danković-Stepanovic, Μέλος της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και ο Zoran Drakulic, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βελιγραδίου, ενώ συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ Α. Σαββάκης.

Στο Β’ Μέρος του Φόρουμ με θέμα τις επιχειρηματικές ευκαιρίες για Ελληνο-Σερβική συνεργασία, πραγματοποίησαν ομιλίες ενώπιον 250 και πλέον Ελλήνων και Σέρβων επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Ι. Μπράχος, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ Α. Σαββάκης, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Σερβικoύ Επιμελητηρίου Σ. Τσομώκος, ο Αντιπρόεδρος της Σερβικής Ένωσης Εργοδοτών Toplica Spasojevic, το στέλεχος του Enterprise Greece Ν. Στάμου και ο Επικεφαλής το Γραφείου ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι Χ. Κουναλάκης, ενώ συντονιστής ήταν ο Σύμβουλος ΟΕΥ Μ. Μπελιμπασσάκης.

O Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την τοποθέτηση του στο Φόρουμ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: “Η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή ως παράγοντας πολιτικής σταθερότητας, γέφυρας με την ΕΕ και προώθησης οικονομικών σχέσεων και συνεργειών. Ειδικά με τη φίλη χώρα Σερβία, οι προοπτικές ανάπτυξης του εμπορίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές, πράγμα που αντανακλάται στην πολύ μεγάλη συμμετοχή εταιρειών στο Φόρουμ.”

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος κατά την τοποθέτηση του στο Φόρουμ σημείωσε ότι : «Η συνένωση δυνάμεων μεταξύ δύο χωρών οι οποίες συνδέονται παραδοσιακά με αισθήματα φιλίας, σεβασμού και αλληλεγγύης, σε συνδυασμό με το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν οι δύο χώρες μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε μια σειρά από τομείς όπως η βιομηχανία, η ενέργεια, ο τουρισμός, η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, το εμπόριο, οι κατασκευές, η μεταποίηση και φυσικά το περιβάλλον”.

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, με την σειρά του επεσήμανε ότι “Η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προωθεί ένα σύνολο πρωτοβουλιών για την επίλυση των εκκρεμών πολιτικών προβλημάτων, την ενίσχυση της προοπτικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και την συνανάπτυξη μέσα από την Ευρωπαϊκή προοπτική. Στο πλαίσιο αυτό η ανάπτυξη της ελληνοσερβικής οικονομικής συνεργασίας αποτελεί στρατηγικής σημασίας εξέλιξη.”

Το φόρουμ, το οποίο συνδιοργανώθηκε από τον Οργανισμό Enterprise Greece, την Ελληνική Πρεσβεία στο Βελιγράδι, το Ελληνο-Σερβικό Επιμελητήριο, ενώ υποστηρικτές των διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Φόρουμ ήταν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, το Enterprise Europe Network, το Ινστιτούτο Mikhailo Pupin, ο Σύνδεσμος Γυναικών Επιχειρηματιών της Σερβίας και το Real Estate cluster NEKRETNINE.