Περίπου 33,4 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες έχουν επισκεφθεί την Τουρκία την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, σημειώνοντας αύξηση 14% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2022, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό έκαναν διακοπές στη χώρα τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό επισκεπτών σε 36,75 εκατομμύρια.

Η Τουρκία στοχεύει να υποδεχθεί 60 εκατομμύρια τουρίστες και να δημιουργήσει έσοδα 56 δισ. δολαρίων από τον τουρισμό φέτος.

Ο υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Ερσόι εξέφρασε νωρίτερα αυτό το μήνα τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πορεία για να εκπληρώσει τους τουριστικούς στόχους που έθεσε για το 2023.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα έσοδα από τον τουρισμό της χώρας αυξήθηκαν κατά 27% από έτος σε έτος σε 21,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TÜİK).

Μόνο τον Αύγουστο, οι αφίξεις ξένων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 5,65% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους, φτάνοντας τα 6,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού.

Οι Ρώσοι αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων παραθεριστών

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, 4,35 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφθηκαν την Τουρκία, αντιπροσωπεύοντας το 13% του συνόλου των αφίξεων ξένων τουριστών. Την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, περίπου 3 εκατομμύρια Ρώσοι έκαναν διακοπές στην Τουρκία.

Οι Γερμανοί κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στη λίστα με 4,08 εκατομμύρια, από 3,85 εκατομμύρια τον περασμένο Ιανουάριο-Αύγουστο, ακολουθούμενοι από τους Βρετανούς με 2,65 εκατομμύρια.

Αριθμός ρεκόρ Βρετανών τουριστών αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία φέτος, δήλωσε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο η Τζιλ Μόρις, πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Τουρκία.

Η Τουρκία φιλοξένησε επίσης 1,8 εκατομμύρια επισκέπτες από τη Βουλγαρία και 1,5 εκατομμύρια Ιρανούς τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023.

Η Κωνσταντινούπολη ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός των ξένων παραθεριστών.

Η Αττάλεια ήρθε δεύτερη με 10,2 εκατομμύρια, καθώς συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των Ρώσων τουριστών.