detrop-synentΥπερβαίνουν τους 450 οι εκθέτες, που θα συμμετάσχουν από τις 7-10 Μαρτίου στην 22η Διεθνής Έκθεση τροφίμων-ποτών-μηχανημάτων & εξοπλισμού DETROP και στην 4η Διεθνής έκθεση οίνου OENOS.

Παράλληλα, ξεπερνούν τους 100 οι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες (hosted buyers), οι οποίοι προέρχονται από τη Γερμανία, Ρωσία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Αυστρία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σουηδία, Σλοβακία, Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Δανία και Βόρεια Αμερική.

Οι εκθέσεις DETROP & OENOS καλύπτουν έξι εκθεσιακά Περίπτερα, η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε επαγγελματίες, ενώ πλαισιώνονται από πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, που καλύπτουν σχεδόν κάθε επιθυμία ενημέρωσης για τα τρόφιμα και τον οίνο.

«Η εξωστρέφεια είναι προτεραιότητα για το δίδυμο των DETROP & OENOS και αυτό αντικατοπτρίζεται στον όγκο των προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών, που θα βρεθούν στη φετινή διοργάνωση. Οι δύο εκθέσεις παρέχουν την καταλληλότερη πλατφόρμα στις επιχειρήσεις τροφίμων-ποτών, προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες διεύρυνσης των εξαγωγών τους» επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Θεόδωρος Σουμπάσης.

«Οι εκθέτες στις φετινές DETROP & OENOS είναι περίπου 20% περισσότεροι, σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση. Κορυφαίοι ειδικοί, Sommelier, σεφ, εξειδικευμένα στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων, στελέχη και ιδιοκτήτες φημισμένων εστιατορίων και σχετικών αλυσίδων, καθώς και δημοσιογράφοι του ειδικού τύπου από διάφορες περιοχές του κόσμου, θα βρίσκονται στις DETROP & OENOS», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κ. Αναστάσιος Τζήκας. Ο κ. Τζήκας πρόσθεσε πως οι εκθέσεις, που έχει υλοποιήσει από τις αρχές του έτους, η ΔΕΘ-HELEXPO καταγράφουν αυξημένη επισκεψιμότητα, αλλά και πολύ ικανοποιητική συμμετοχή εκθετών.

Στην προσπάθεια των Ελλήνων χονδρεμπόρων του εξωτερικού να προωθήσουν τα ελληνικά τρόφιμα στις ξένες αγορές, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων-Ποτών Εξωτερικού (ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ), κ. Αριστοτέλης Καρβέλλας.

Τα μέλη του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ, δηλαδή 27 χονδρέμποροι από διάφορες χώρες της Ευρώπης, εξυπηρετούν περίπου 7.000 ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. Καρβέλλας, από 11.500 ελληνικά εστιατόρια, που υπήρχαν το 2005-2006 κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη, πλέον ο αριθμός τους έχει περιοριστεί σε κάτω από 9.000.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση, την οποία έχει υποβάλλει ο Σύνδεσμος προς τα αρμόδια Ελληνικά Υπουργεία, να θεσμοθετηθεί ένα πιστοποιητικό ποιότητας των ελληνικών εστιατορίων στο εξωτερικό, κάτι που ήδη εδώ και χρόνια εφαρμόζουν η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες χώρες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας (ΕΝΟΑΒΕ), κ. Στυλιανός Κεχρής, δήλωσε ότι καταγράφεται άνοδος εξαγωγών από τα μικρά οινοποιεία. Επιπλέον, αναφερόμενος στις οικονομικές επιδόσεις των οινοποιητικών μονάδων της Β. Ελλάδας, έκανε λόγο για μείωση πωλήσεων της τάξης του 10% το 2012, αλλά και διεύρυνση εξαγωγών της τάξης περίπου του 15%. Ωστόσο η υποχώρηση της εσωτερικής αγοράς δεν καλύπτεται μέχρι στιγμής από την άνοδο των εξαγωγών και γι’ αυτό ο συνολικός τζίρος παρουσιάζει συρρίκνωση.

Πάντως, ο κ. Κεχρής εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον κλάδο, επισημαίνοντας πως καινούργια κρασιά έχουν παραχθεί από τα ελληνικά οινοποιεία, τα οποία διακρίνονται από μία εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, ενώ προορίζονται για το καθημερινό τραπέζι.

Τέλος, η εκπρόσωπος τύπου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, κα. Κική Εμμανουηλίδου, αναφέρθηκε στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, που οργανώνεται από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων. Στο διαγωνισμό, ο οποίος θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της DETROP, συμμετέχουν 500 διαγωνιζόμενοι από 15 χώρες.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Στυλιανός Κεχρής, Πρόεδρος ΕΝΟΑΒΕ, Αριστοτέλης Καρβέλλας, Πρόεδρος ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ, Θεόδωρος Σουμπάσης, Πρόεδρος ΔΕΘ-HELEXPO, Αναστάσιος Τζήκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΘ-HELEXPO & Κική Εμμανουηλίδου, εκπρόσωπος τύπου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος