Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών & Τουρισμού (WTTC) γιορτάζει ένα ακόμη ορόσημο, καθώς πάνω από 5.000 ακίνητα σε περισσότερες από 80 χώρες έχουν υιοθετήσει το πρόγραμμα βιωσιμότητας Hotel Sustainability Basics.

Ξενοδοχεία σε σημαντικούς προορισμούς σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και την Ασία-Ειρηνικό έχουν υιοθετήσει τα Basics και το πρόγραμμα συνεχίζει να λαμβάνει παγκόσμια υποστήριξη με νέες συνεργασίες σε τουριστικούς σταθμούς όπως η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και η Ινδία.

Σχεδιασμένο για να καθοδηγεί τους ξενοδόχους στα αρχικά τους βήματα προς τη βελτίωση της βιωσιμότητας, το Basics είναι ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα επαλήθευσης, το οποίο εποπτεύεται από διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης όπως η Green Key και η SGS, διασφαλίζοντας αυστηρά πρότυπα και αξιοπιστία.

Το πρόγραμμα ενδυναμώνει ξενοδοχεία όλων των μεγεθών με ολοκληρωμένα κριτήρια 12 βημάτων που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, στη διαχείριση ενέργειας, νερού και απορριμμάτων και στη διασφάλιση ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από τις ξενοδοχειακές λειτουργίες.

Κορυφαίες επωνυμίες ξενοδοχείων, συμπεριλαμβανομένου του Jin Jiang, ενός από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους στον κόσμο, του ευρωπαϊκού κολοσσού Louvre Hotels Group, της Choice Hotels, του Radisson Hotel Group και της Accor, έχουν υιοθετήσει τα Basics.

Το Japan Tourism Board έχει συνεργαστεί με το WTTC μέσω της Japan Sustainable Tourism Initiative (JSTi) για να υποστηρίξει την κυκλοφορία του Basics σε ολόκληρη τη χώρα. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα θέτει τη βάση πριν από την επέκταση της πρωτοβουλίας σε όλους τους Ιάπωνες παρόχους καταλυμάτων.

Στις Φιλιππίνες, η Tajara Hospitality Group και η Greenview συνεργάστηκαν με τον παγκόσμιο τουριστικό οργανισμό για την κυκλοφορία του Basics στην αγορά μέσω της ετήσιας εκδήλωσης βιώσιμης φιλοξενίας PhilHost.

Το Basics πρόκειται επίσης να επεκταθεί σε όλη την Ινδία με την υποστήριξη των μελών του WTTC, The Indian Hotels Company Limited, Radisson India, WTTC India Initiative, Hotel Association of India και του κορυφαίου διαδικτυακού ταξιδιωτικού πρακτορείου της χώρας MakeMyTrip.

Το Travel + Leisure είναι πλέον επίσημος υποστηρικτής, ενώ για να καλύψει τη διεθνή ζήτηση, το Basics είναι πλέον διαθέσιμο και σε πολλές γλώσσες, προσφέροντας ολοκληρωμένους πόρους στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ιαπωνικά.

Η Julia Simpson, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: «το πρόγραμμα για την αειφορία ξενοδοχείων του WTTC είναι μια ισχυρή απόδειξη της συλλογικής μας προσπάθειας για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών στον κλάδο της φιλοξενίας.

Η υπέρβαση των 5.000 πιστοποιημένων ακινήτων είναι κάτι περισσότερο από ένα ορόσημο. καταδεικνύει την ετοιμότητα του κλάδου να αγκαλιάσει την αειφορία. Αυτή η πρωτοβουλία ενώνει ξενοδοχεία, συνεργάτες του κλάδου και πρότυπα βιωσιμότητας για να δημιουργήσει ένα ανθεκτικό, υπεύθυνο και φιλικό προς τον πλανήτη μέλλον».

Ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων και ανεξάρτητοι πάροχοι καταλυμάτων έχουν κάνει επίσης τα πρώτα τους βήματα στη βιωσιμότητα, τηρώντας τα βασικά κριτήρια.

Η Aleph Hospitality, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, το Sanctuary Retreats by Abercrombie and Kent, τα πολυτελή αφρικανικά καταφύγια σαφάρι, μεταξύ άλλων, μπαίνουν τώρα στο δεύτερο έτος πιστοποίησης.

Το Hotel Sustainability Basics έχει επίσης λάβει εγκρίσεις από προορισμούς σε όλο τον κόσμο, όπως η Καραϊβική, ο Μαυρίκιος, η Κολομβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Αζερμπαϊτζάν, το Μεξικό και ο Ισημερινός.

Αυτό το ορόσημο σηματοδοτεί ένα κομβικό βήμα προς τα εμπρός για τα ταξίδια και τον τουρισμό. Ο παγκόσμιος οργανισμός τουρισμού παραμένει δεσμευμένος να οδηγήσει τον κλάδο προς ένα πιο βιώσιμο και υπεύθυνο μέλλον.