Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) κάλεσε το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές να αποδεσμεύσουν αμέσως τα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών που κρατούνται κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών.

Η κατάσταση έχει γίνει σοβαρή με τις αεροπορικές εταιρείες να μην μπορούν να επαναπατρίσουν 722 εκατομμύρια δολάρια (399 εκατομμύρια δολάρια στο Πακιστάν και 323 εκατομμύρια δολάρια στο Μπαγκλαντές) εσόδων που αποκτήθηκαν σε αυτές τις αγορές.

«Ο έγκαιρος επαναπατρισμός των εσόδων στις χώρες καταγωγής τους είναι κρίσιμος για την πληρωμή δαπανών σε δολάρια, όπως συμβάσεις μίσθωσης, ανταλλακτικά, τέλη υπερπτήσεων και καύσιμα, δήλωσε ο Philip Goh, Περιφερειακός Αντιπρόεδρος της IATA για την Ασία-Ειρηνικό.

Η καθυστέρηση του επαναπατρισμού αντιβαίνει στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχουν εγγραφεί σε διμερείς συμφωνίες και αυξάνει τους συναλλαγματικούς κινδύνους για τις αεροπορικές εταιρείες.

Το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές πρέπει να αποδεσμεύσουν τα περισσότερα από 720 εκατομμύρια δολάρια που μπλοκάρουν με άμεση ισχύ, ώστε οι αεροπορικές εταιρείες να συνεχίσουν να παρέχουν αποτελεσματικά την αεροπορική συνδεσιμότητα στην οποία βασίζονται και οι δύο αυτές οικονομίες».

  • Το Πακιστάν θα πρέπει να απλοποιήσει τη δαπανηρή διαδικασία επαναπατρισμού. Αυτό περιλαμβάνει επί του παρόντος την απαίτηση παροχής πιστοποιητικών ελέγχου και πιστοποιητικού φορολογικής απαλλαγής, τα οποία προκαλούν περιττές καθυστερήσεις.
  • Το Μπαγκλαντές έχει πιο τυποποιημένες διαδικασίες, αλλά η αεροπορία χρειάζεται υψηλότερη προτεραιότητα από την Κεντρική Τράπεζα για να διευκολύνει την πρόσβαση σε συνάλλαγμα.

Όπως υπογραμμίζει ο Philip Goh «αναγνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν μια δύσκολη πρόκληση στο πώς χρησιμοποιούνται τα ξένα νομίσματα στρατηγικά. Οι αεροπορικές εταιρείες λειτουργούν με περιθώρια κέρδους.

Πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις αγορές που εξυπηρετούν με βάση την εμπιστοσύνη που έχουν ότι μπορούν να πληρώσουν τα έξοδά τους με έσοδα που αποδίδονται έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Η μειωμένη αεροπορική συνδεσιμότητα περιορίζει τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης, ξένων επενδύσεων και εξαγωγών. Με τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά που εμπλέκονται και στις δύο αγορές, χρειάζονται επείγουσες λύσεις».