Tης Ράνιας Μπιτζιλέκη

 

Πολύχρωμη σαν πίνακας ζωγραφικής με γραφικά σοκάκια και καταγάλανες παραλίες, η Πάργα είναι πολλά περισσότερα από έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Στην Πάργα, βιώνεις την ιστορία του τόπου μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που είναι δύσκολο να αποτυπωθούν σε μια κόλα χαρτί.

Η καρδιά του τουρισμού της Ηπείρου χτυπά δυνατά σ’ αυτή την πανέμορφη κωμόπολη του νομού Πρέβεζας με τους περίπου 4.000 κατοίκους, που θυμίζει νησί. Ο αριθμός αυτός, πολλαπλασιάζεται επί πέντε κατά τους μήνες της καλοκαιρινής περιόδου.

Φτάνοντας στην Πάργα, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής αποστολής μετά από πρόσκληση του Δήμου, μας περίμενε η πρώτη έκπληξη.

Η λίμνη Καλοδίκη , πλημμυρισμένη από νούφαρα δημιουργεί ένα μοναδικό τοπίο πρωτόγνωρης ομορφιάς σε αποχρώσεις του μωβ και του πράσινου. Τη συναντάς λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη φτάνοντας από τα Ιωάννινα από όπου ήρθαμε αεροπορικώς.

Η πρόσβαση είναι εύκολη και οδικώς. Απέχει περίπου 4 ώρες από Αθήνα μέσω της Ιόνιας οδού και από την Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας . Αυτό το asset, τα τελευταία χρόνια, την έχει καταστήσει «ανταγωνιστική» επιλογή και για τους εγχώριους τουρίστες με την δημοφιλία της στους Έλληνες επισκέπτες να εκτινάσσεται κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

To πιο κοντινό αεροδρόμιο είναι το αναβαθμισμένο του Ακτίου το οποίο συνδέεται με πολλές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από εκεί, επιλέγεις την απολαυστική διαδρομή μέσω Πρέβεζας, διανύοντας μια απέραντη ακτογραμμή με εξωτικές παραλίες. Αξίζει τον κόπο μια στάση για βουτιά στις παραλίες του Βράχου και της Λούτσας.

Στην είσοδο της πόλης αισθάνεσαι την μοναδική αύρα της θάλασσας με το νησάκι της Παναγιάς να πρωταγωνιστεί στη σκιά του Ενετικού κάστρου.

Για τη διαμονή σου θα βρείς πολλές αξιόλογες τουριστικές μονάδες, απο ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι resort 5 αστέρων.

Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό. Στη διάθεσή σου υπάρχουν πολλά ποιοτικά εστιατόρια  με κάθε είδους  κουζίνα. Απο ηπειρώτικη μέχρι ιταλική, το σίγουρο είναι ότι θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο σου!

Το Ενετικό Κάστρο

Χτισμένο περί τα μέσα του 14ου αιώνα από τους Νορμανδούς και πλήρως οχυρωμένο για κάθε αντίπαλο που ήθελε να το καταστρέψει, προκειμένου να λεηλατήσει την πόλη και τα υπάρχοντα των κατοίκων της.

Οι Ενετοί το 1792 χτίζουν για τρίτη και τελευταία φορά ένα τέλειο δυνατό φρούριο, που μένει απόρθητο.

Στον κεντρικό χώρο έχουν ανακατασκευαστεί δύο κτήρια που φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις εκθέσεις καθώς και πλήθος κόσμου.

Στο Κάστρο λειτουργεί αναψυκτήριο- καφετέρια, εκθεσιακός χώρος όπου στεγάζεται έκθεση φωτογραφίας. Όταν πέφτει ο ήλιος το κάστρο φωτίζεται δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

 

Μουσείο Λαδιού

Η λιανοελιά ευδοκιμεί στην Πάργα και αποτελεί βασικό παραγωγικό προϊόν της περιοχής.Στο μουσείο λαδιού  θα δεις όλη την παραγωγή λαδιού όπως γινόταν παλιά, προβολή video, ξενάγηση και γευσιγνωσία ελαιολάδου, ενώ επιπλέον προσφέρει και γευσιγνωσία 6 αντιπροσωπευτικών κρασιών της Ελλάδας.

Ο Μυθικός Αχέροντας

Επιβάλλεται να επισκεφτείς τον ποταμό Αχέροντα. Στο σημείο που βρίσκονται οι πηγές, θα διασκεδάζεις κάνοντας extreme sport όπως rafting zipline ή ιππασία. Θα δροσιστείς στα κρύα νερά του και αν ανήκεις στου πιο τολμηρούς θα βουτήξεις!

Αν πάλι οι δραστηριότητες δεν είναι το φόρτε σου αξίζει να πας για να απολαύσεις το μοναδικό τοπίο  με καφέ ή ένα τσιπουράκι με εκλεκτό μεζέ στις όχθες του ποταμού.
Στο ίδιο σημείο υπάρχει και κατάλυμα για διαμονή.

Αρχαίο Νεκρομαντείο

Φεύγοντας από τον Αχέροντα, αξίζει να κάνεις μια στάση στο αρχαίο Νεκρομαντείο που βρίσκεται στο χωριό Μεσσοπόταμος.

Η ξενάγηση από τον πρόεδρο του συλλόγου “Φίλοι Νεκρομαντείου και Αχέροντα” και λάτρη του πολιτισμού, Σπύρο Ράπτη μας βοήθησε να γνωρίσουμε την ιστορία του με τον καλύτερο τρόπο.

Το Νεκρομαντείο είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στον οποίο κατέληγαν οι επισκέπτες από το Ακρωτήρι Χειμέριο του χωριού Αμμουδιά, για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων.

 

Βαρκάδα και φαγητό στην Αμμουδιά

Ιδιαίτερα γραφικό είναι και το χωριό Αμμουδιά στις εκβολές του Αχέροντα. Ο πιο διάσημος βαρκάρης της περιοχής φέρει το προσωνύμιο «Χάρος». Όχι μόνο δεν τον ενοχλεί, αλλά πολλές φορές το υποστηρίζει και με την αντίστοιχη ενδυμασία!

 

Η βαρκάδα μαζί του είναι μια μοναδική εμπειρία καθώς ως άνθρωπος που αγαπά τον τόπο του, φρόντισε να σταματά και να μας ενημερώσει για όλα τα «μυστικά» που κρύβονται στις εκβολές του ποταμού.

 

Στην Αμμουδιά απολαύσαμε επίσης εξαιρετικά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

 

Η «Οικοδέσποινα» της περιοχής η κα Άννα Αθανασίου ,πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Αμμουδιάς Δήμου Πάργας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πρέβεζας συζήτησε μαζί μας για τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης της. Μιας περιοχής ανεξερεύνητης από τους πολλούς που είναι σίγουρο ότι αν την επισκεφτείς θα σε μαγέψει.

Να σημειώσουμε ότι το Καλοκαίρι, στην Αμμουδιά, πραγματοποιούνται πολλές και ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Παραλίες

Είναι τόσες οι παραλίες στην περιοχή, σχεδόν όλες με άμμο, που ο επισκέπτης δεν θα βαρεθεί για κανένα λόγο.

Κρυονέρι, Βάλτος (Γαλάζια Σημαία), Σπαρτίλα, Σαρακήνικο, Βουλιαγμένο, Λύχνος, Αη Γιαννάκης είναι μερικές από αυτές, με εύκολη οδική πρόσβαση ή με καραβάκι από το λιμάνι της Πάργας.

Βράχος- Λούτσα

H παραλία Βράχου – Λούτσας έχει μήκος 4 χλμ. με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και χρυσή λεπτή άμμο.

Είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του νομού Πρεβέζης, πλήρως οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες που διατίθενται δωρεάν καθώς επίσης ντουζιέρες και αποδυτήρια.

Για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ η παραλία Βράχου – Λούτσας είναι μια ιδανική επιλογή καθώς μπορούν παίξουν beach volley, ρακέτες ή να κάνουν windsurf, ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο σκι κ.α.

Γι’ αυτούς που αγαπούν να ψαρεύουν η παραλία Βράχου – Λούτσας ενδείκνυται και γι’ αυτό.
Η περιοχή είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και διαθέτει αξιόλογα καταλύματα και υποδομές και σίγουρα αποτελεί κορυφαία επιλογή για όσους προτιμούν διαμονή «δίπλα στο κύμα» στην πιο όμορφη παραλία της περιοχής.

 

Ο κ. Δημήτρης Ευθυμίου γραμματέας της Ομοσπονδίας Καταλυμάτων Πρέβεζας και γενικός γραμματέας της ΣΕΤΚΕ, που έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής, μας υποδέχτηκε μας ξενάγησε και μας ενημέρωσε για την πραγματικά σημαντική δυναμική του Βράχου και της Λούτσας.

Η Πάργα του μέλλοντος…

 

Η εικόνα που κρατάς από την Πάργα, είναι μιας πόλης τουριστικής αλλά προσεγμένης , καθαρής και φιλόξενης. Μιας εικόνας, που αντανακλά στο πρόσωπο του Δημάρχου της κ. Νίκου Ζαχαριά.

 

Όλες της μέρες της παραμονής μας, τον συναντούσαμε ανάμεσα στον κόσμο από το πρωί ως το βράδυ να φροντίζει για την παραμικρή λεπτομέρεια επιλύοντας επι τόπου και προσωπικά, οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει δυσλειτουργία στην πόλη.

 

«Δεν είμαι άνθρωπος του γραφείου», παραδέχεται ο ίδιος. «Η δουλειά μου είναι έξω, με τον κόσμο, να αφουγκράζομαι και να επιλύω τα θέματα. Με τη μηχανή μου κυκλοφορώ διαρκώς σε κάθε σημείο της περιοχής μας για να διαπιστώνω προσωπικά οτι όλα λειτουργούν σωστά» συμπληρώνει με χαμόγελο.

«Με πολλή δουλειά, συντονισμένες προσπάθειες,όραμα και ξεκάθαρους στόχους, προδοκούμε, ο Δήμος της Πάργας, με το συντριπτικό πλεονέκτημα θάλασσας, βουνού, ιστορίας και πολιτισμού  να καταστεί κορυφαίος προορισμός τόσο για τον εγχώριο όσο και για τον τουρισμό του εξωτερικού.Βελτιώνουμε διαρκώς τις υποδομές μας σε κάθε επίπεδο ώστε να παρέχουμε τα εχέγγυα ενός προορισμού υψηλού επιπέδου».

 

Σημαντικό μέλημα για τον δήμαρχο της Πάργας είναι και η καθαριότητα. «Η Πάργα είναι μια καθαρή πόλη. Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει χώρους στάθμευσης αυτοκινήτου, διότι το κυκλοφοριακό είναι μεγάλο θέμα. Αναζητούμε κι άλλους, σε συνεργασία με ιδιώτες και ετοιμάζουμε ένα μεγάλο στην είσοδο της πόλης για 400 οχήματα. Κατασκευάσαμε και δύο μεγάλα πεζοδρόμια και θα τα επεκτείνουμε» εξηγεί ο κ. Ζαχαριάς.

 

Ο «ποιοτικός» τουρισμός, δεν αρκείται, βέβαια μόνο σε αυτά. Μιλώντας για τα μελλοντικά σχέδια , ο κ. Ζαχαριάς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε άμεσα δύο σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, για κατοίκους και επισκέπτες και θα προμηθευτούμε ηλεκτρικά οχήματα στον δήμο».

 

Στα πλάνα της δημοτικής Αρχής είναι και η δημιουργία υδατοδρομίου, που θα φέρει επισκέπτες υψηλότερου εισοδήματος, καθώς οι Παξοί, που βρίσκονται απέναντι και η Κέρκυρα πιο πάνω, έχουν ήδη αδειοδοτημένα υδατοδρόμια.

 

 

Η Πάργα  δεν «εξαντλείται» σε λίγες μέρες καλοκαιρινών διακοπών. Πάντα αφήνεις κάτι για να δεις την επόμενη φορά.

Εμείς ήδη καταστρώνουμε τα πλάνα μας για το επόμενο ταξίδι σ’ αυτόν τον πανέμορφο προορισμού της Ηπείρου!

 

*Ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση τον Δήμο Πάργας και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Σπύρο Πιτσαρό ο οποίος φρόντισε για την άψογη φιλοξενία μας.