Ανοδική τάση των τιμών ενοικίασης κατοικιών καταγράφεται πανελλαδικά, εξέλιξη η οποία οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια πανελλαδική έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάς, οι τιμές σε σχέση με πέρυσι καταγράφουν πλέον αύξηση της τάξεως του 2,1% κατά μέσον όρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, παρά την ανοδική αυτή τάση, το ύψος των ενοικίων παραμένει προσιτό τόσο για τα χαμηλά όσο και για τα μεσαία εισοδήματα. Αλλωστε, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 40% κατά μέσον όρο, σε σχέση με το επίπεδο που βρίσκονταν στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας, δηλαδή πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρατηρείται αύξηση της ζήτησης στις περισσότερες περιοχές, ενώ σε κάποιες παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Μείωση εντοπίζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις και αυτή είναι περιστασιακή.

Τα μικρότερα σπίτια, ηλικίας έως 10-15 ετών κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον και έχουν περισσότερες πιθανότητες για ενοικίαση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα καθώς για τη συγκεκριμένα κατηγορία παρατηρείται η μεγαλύτερη ζήτηση.

Από τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί από συναλλαγές που πραγματοποιούν καθημερινά όλα τα γραφεία της RE/MAX πανελλαδικά, προσδιορίστηκε με ακρίβεια το προφίλ του ζητούμενου ακινήτου, τα χαρακτηριστικά που του προσδίδουν αξία, η τάση της ζήτησης και των τιμών και, τέλος, το ύψος των ενοικίων ανά τετραγωνικό μέτρο σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.

Το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αν και σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την έρευνα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας προτιμούνται τα μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, μέχρι 20ετίας ή παλαιότερα αλλά ανακαινισμένα.

Ειδικότερα για την Πάτρα, οι ενοικιαστές αναζητούν κυρίως διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, 40-50 τ.μ., κάτω των 20 ετών σε τιμές ενοικίων από 180 έως 300 ευρώ το μήνα καθώς και 2 υπνοδωματίων, 70 έως 90 τ.μ., ηλικίας έως 20 ετών με τα ενοίκια να μην ξεπερνούν τα 400 ευρώ το μήνα.

Αν και οι τιμές των ενοικίων σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 2,1%, στην αχαϊκή πρωτεύουσα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση κατά 18% στις τιμές.

Αναλυτικότερα, στην Αττική αυξήθηκαν κατά 2%, στη Θεσσαλονίκη κατά 1% και στην περιφέρεια κατά 5% (με μεγάλες όμως διαφορές από πόλη σε πόλη).

Την μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 5% παρουσίασαν οι τιμές στην Καρδίτσα ενώ στη Σπάρτη οι τιμές μειώθηκαν κατά 3% και στα Ιωάννινα κατά 2%.

Στον αντίποδα, αξιόλογη αύξηση των τιμών των ενοικίων παρατηρήθηκε στην Πάτρα και στον Βόλο κατά 18% και στην Αλεξανδρούπολη κατά 7%.

Μικρότερη άνοδος ύψους 2 έως 5% σημειώθηκε σε πόλεις όπως η Λάρισα, η Ξάνθη και η Λαμία, ενώ αμετάβλητα παρέμειναν τα ενοίκια στην Κόρινθο.  Οι αυξημένες  τιμές ενοικίασης κατοικιών  που συναντώνται φέτος σε συγκεκριμένες περιοχές οφείλεται κυρίως σε παράγοντες όπως η υψηλή ζήτηση για ενοικίαση, η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων με χαρακτηριστικά που να ικανοποιούν τις ποιοτικές ανάγκες των ενδιαφερομένων αλλά και η νέα προσφιλή τάση βραχυχρόνιας τουριστικής μίσθωσης.