Το ΕΒΕ Πάφου προωθεί το σχεδιασμό για τη δημιουργία προβλήτας στην Πάφο και προβλήτας ή μαρίνας στην Πόλη Χρυσοχούς μέσα από την εκπόνηση τεχνοοικονομικών μελετών. Την εξειδικευμένη τεχνοοικονομική μελέτη εκπονεί διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία θα προσδιορίσει την οικονομική και τεχνική βιωσιμότητα των έργων, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης.
Στην περίπτωση που αυτά τα έργα δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμα, κάτι το οποίο αναμένει το ΕΒΕ -ενόψει των μελετών που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Μεταφορών μαζί με την Αρχή Λιμένων Κύπρου- τότε θα προσδιοριστούν τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία ο ιδιωτικός τομέας, εφόσον με τα κίνητρα τα έργα γίνουν οικονομικά βιώσιμα, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.
Τέτοια κίνητρα, όπως εξήγησε, μπορεί να είναι η δημιουργία καταστημάτων πάνω στην προβλήτα, εστιατορίων και άλλων διευκολύνσεων.
Ερωτηθείς για τις χρήσεις του χώρου της προβλήτας, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως η κατασκευή της έχει ως στόχο την υποδοχή μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, ενώ στο διάδρομο που θα οδηγεί προς την προβλήτα, μετά τη στάθμευση των κρουαζιερόπλοιων, οι τουρίστες μέσω διαδρόμου θα βγαίνουν στο λιμανάκι χωρίς τη χρήση βαρκών ή άλλων σκαφών όπως γίνεται σήμερα .
Ωστόσο συνέχισε, προκειμένου να γίνει οικονομικά βιώσιμα το έργο, ενδεχομένως να έρθει το Κράτος να δώσει κίνητρα υπό τη μορφή περιπτέρων, είτε καταστημάτων είτε εστιατορίων, ώστε η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο να έχει περαιτέρω εισοδήματα προκειμένου τα έργα να καταστούν οικονομικά βιώσιμα.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Ναυτικού Επιμελητηρίου Πάφου αναφερόμενος στην προώθηση της εκπόνησης τεχνοοικονομικής μελέτης για τη δημιουργία προβλητών στην Πάφο και στο Λατσί, είπε πως αυτή θα τη διενεργήσει εξειδικευμένο γραφείο με ανάθεση από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου, μετά από απόφαση που λήφθηκε όταν επισκέφτηκε ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, εξουσιοδοτώντας σχετικά το Επιμελητήριο.
Σκοπός της μελέτης όπως εξήγησε, είναι να προσδιορίσει τη βιωσιμότητα των σκοπούμενων αγκυροβολίων, ενώ και το Υπουργείο θα συμβάλει σημαντικά στο κόστος της μελέτης.
Ερωτηθείς σχετικά είπε πως οι όροι της μελέτης, προνοούν λεπτομερή αξιολόγηση της παγκόσμιας αγοράς κρουαζιέρων, αλλά ειδικότερα της αγοράς στη Μεσόγειο που ενδεχόμενα θα επηρεάζει τα αγκυροβόλια της Πάφου και του Λατσιού.
Σε περίπτωση που το έργο, το ένα, το άλλο ή και τα δύο μαζί, δεν είναι οικονομικά βιώσιμα, τότε επανέλαβε, οι μελετητές σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών θα προσδιορίσουν τα κίνητρα που θα πρέπει να δώσει το Κράτος προς τον ιδιωτικό τομέα, ώστε τα έργα να καταστούν οικονομικά βιώσιμα και να μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να τα προωθήσει.
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, μετά τη διασαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δύο λιμανιών Κάτω Πάφου και Λατσιού έχει ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη τους, προσθέτοντας πως τα λιμανάκια Κάτω Πάφου και Λατσιού θα είναι υπό την ιδιοκτησία και διαχείριση της Αρχής Λιμένων.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη η ανάπτυξη και αναβάθμιση του Λιμανιού της Κάτω Πάφου θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να διατηρήσει – όπως είπε- το Λιμανάκι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και τη φυσιογνωμία του, η οποία είναι συνδεδεμένη με την ταυτότητα της Πάφου.
Επιπρόσθετα, είπε στο ΚΥΠΕ θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και να γίνουν όλα τα αναγκαία έργα στο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο , ώστε να διασφαλίζεται η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και η λειτουργικότητα του λιμανιού, να εξωραϊστεί η γενικότερη εικόνα του χώρου, των υφιστάμενων κτιρίων και να βελτιωθεί η άνετη και απρόσκοπτη προσπέλαση και απόλαυση του λιμανιού από τους επισκέπτες.
Σε σχέση με την αναβάθμιση του Λιμανιού του Λατσιού στην Πόλη Χρυσοχούς, ο κ. Δημητριάδης είπε πως το ΕΒΕ υποστηρίζει τη θέση για αναβάθμιση του Λιμανιού του Λατσιού με ανάλογες διευκολύνσεις και με τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής στο θαλάσσιο και χερσαίο χώρο, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και συμβάλλοντας έτσι στον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Η Πάφος συνέχισε, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της φυσικής της ομορφιάς της βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των διοργανωτών κρουαζιέρων.
Ως Επαρχία συνέχισε, με την τεράστια συνεισφορά της στην τουριστική ανάπτυξη στοχεύουμε στην ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού, σημειώνοντας πως σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η κατασκευή σταθερής προβλήτας για τον ασφαλή ελλιμενισμό των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων και η παροχή ασφαλούς πρόσβασης των επισκεπτών στη στεριά.
Πρόσφατα, μάλιστα, είπε ο κ. Δημητριάδης, ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική σχετική μελέτη της Αρχής Λιμένων, η οποία κατέληξε ότι απαιτείται ένα ποσό της τάξης των 7 εκ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθούν οποιεσδήποτε συμπληρωματικές και τεχνοοικονομικές μελέτες απαιτούνται, ώστε να παρθεί η τελική απόφαση για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου υποδομής και ανάπτυξης.
Καταλήγοντας ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως το έργο χαρακτηρίζεται καθοριστικής σημασίας για την τόνωση της τοπικής οικονομίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Πηγή: philenews/KYΠΕ