Της Ιωάννας Μουτσανά

Κορυφώνεται, σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα, το ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και την υποβολή προσφορών από εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στις δύο χώες… με τελική ημερομηνία αξιολόγησης αυτών εντός του μήνα Οκτώβρη.

Όπως μάλιστα κάνει γνωστό η Κυπριακή Κυβέρνηση, το όλο εγχείρημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης βρίσκεται σςτην τελική ευθεία, μετά και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιδότηση του δρομολογίου.

Ο τελικός λιμένας προορισμός της ακτοπλοϊκής σύνδεσης θα είναι ο Πειραιάς.

Από πλευράς του Κυπριακού Υπουργείου Ναυτιλίας δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει ενδιάμεσος σταθμός στο δρομολόγιο, αν και δίνεται η δυνατότητα στους προσφοριοδότες να εντάξουν στα δρομολόγιά τους κάποιο νησί, ως ενδιάμεσο σταθμό, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητο.

Η χρονική διάρκεια του ταξιδιού αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης των προσφορών που θα υποβληθούν, με τις πρώτες εκτιμήσεις του ακτοπλοϊκού ταξιδιού να “δείχνουν” μια ενδεικτική χρονική διάρκεια μεταξύ 20 και 30 ωρών, με τα κόμιστρα να κυμαίνονται γύρω στα 50 ευρώ για την μονή διαδρομή του ταξιδιού Κύπρος Πειραιάς και 80 ευρώ μετ’επιστροφής, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα λιμενικά τέλη.

Μέχρι τώρα έχουν δείξει ενδιαφέρον πάνω από 5 ακτοπλοϊκές εταιρείες (κυπριακές, ελλαδικές αλλά και ευρωπαϊκές), οι οποίες θα υποβάλουν προσφορά.

Σύμφωνα με τους εκατέρωθεν κυβερνητικούς σχεδιασμούς  τα πρώτα δρομολόγια θα ξεκινήσουν στις αρχές της καλοκαιρινής περιόδου του 2021.