Ο τουρισμός πόλης στο Ρέθυμνο αναπτύσσεται με ταχύς ρυθμούς και παράλληλα μεγαλώνει και το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις. Ήδη, μεγάλες τουριστικές επενδύσεις με ξενοδοχειακές μονάδες προγραμματίζονται στην βόρεια πλευρά του νομού δηλαδή δίπλα στην πόλη στην περιοχή Πετρές και στα νότια στην περιοχή Τριόπετρα. Επενδύσεις που αναβαθμίζουν την ποιότητα του τουρισμού, ενισχύουν το Ρέθυμνο και την οικονομία του και δίνουν νέες θέσεις εργασίας.

Όπως τονίζει στο tourismtoday η Αντιδήμαρχος του Δήμου Ρεθύμνης στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό Πέπη Μπιρλιράκη, το Ρέθυμνο ζει μία επενδυτική άνοιξη.

T.D: Που οφείλεται αυτή η επενδυτική άνοιξη στην περιοχή σας;
“Ο θεματικός και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού αποκτούν όλο και περισσότερο έδαφος. Άρα υπάρχει έδαφος για νέες επενδύσεις, αλλά και αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων.
Οι επενδύσεις σε Πετρές και Τριόπετρα είναι σημαντικές από έμπειρους ξενοδόχους με μεγάλους ομίλους φιλοξενίας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ενισχύσουν πάρα πολύ το τουριστικό προϊόν”.

Επενδύσεις σε δύο άξονες

T.D: Στην πόλη τι επενδύσεις έχουμε;
“Υπάρχουν δύο άξονες των επενδύσεων αυτή την στιγμή. Ο πρώτος άξονας είναι νέα τουριστικά καταλύματα μέσα στον πυρήνα της παλιάς πόλης στο ιστορικό κέντρο είτε είναι καινούργιες μονάδες πολυτελών ξενοδοχείων και μπουτίκ και μάλιστα πολλά από αυτά είναι θέρετρα ευεξίας με σπα κλπ.
Και υπάρχει και ένας άλλος άξονας με την ανακατασκευή παλαιών και μάλιστα ιστορικών κτιρίων τα οποία χρησιμοποιούνται από εταιρείες βραχυπρόθεσμων μισθώσεων ή ξενοδοχειακές.
Πάντα υπάρχουν κίνητρα για επενδύσεις. Ο δήμος Ρεθύμνης αλλά και εγώ προσωπικά σαν υπεύθυνη έχω δεχτεί και έχω μιλήσει με αρκετές ομάδες επενδυτών που περνάνε συνεχώς από την Κρήτη και από το Ρέθυμνο ψάχνοντας χώρους και τρόπους επενδύσεις σε κάθε τομέα”.

Ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων για την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων

T.D: Ενδιαφέρον υπάρχει μόνο από Έλληνες επενδυτές;
“Όχι Ενδιαφέρον έχουν δείξει επενδυτές από την Μέση Ανατολή και από την Κίνα έχουμε αρκετούς ενδιαφερόμενους. Το μόνο που απομείνει είναι να υπάρξει βελτίωση στο θέμα της γραφειοκρατίας για να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στον τομέα, γιατί δυστυχώς πολλοί είναι οι απογοητευμένοι που δεν τολμούν λόγω γραφειοκρατίας.
Πρέπει να είμαστε πολύ εξωστρεφής, ευέλικτοι. Υπάρχουν επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τον τόπο και θα δώσουν δουλειά στους ντόπιους. Κι αυτό για τον δήμου Ρεθύμνης είναι πολύ σημαντικό”.

T.D.: Πόσο έχει συμβάλλει η δημοτική αρχή σε αυτό;
“Η δημοτική αρχή τα τελευταία 13 χρόνια -διότι είναι η ίδια- έχει δουλέψει πολύ σκληρά για να φτιάξει ένα προϊόν. Κι αυτό το προϊόν δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από άλλους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους προορισμούς.
Η συνολική περιφέρεια του δήμου Ρεθύμνης είναι αυτή την στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στις υποδομές σε υψηλό επίπεδο. Αυτό δεν το λέμε εμείς. Το λένε οι εταίροι μας από τα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και οι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες κάθε χρόνο που βλέπουν τις αλλαγές του τόπου μας από χρονιά σε χρονιά.
Προσπαθώντας να έχουμε μία εξαιρετική ποιότητα ζωής για τους πολίτες μας, δουλεύουμε συγχρόνως και το τουριστικό προϊόν μας, την εξυπηρέτηση και την διαχείριση του επισκέπτη. Βασιζόμαστε στην εξωστρέφεια, με προβολή. Έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια από τουριστικές και πολιτιστικές δράσεις να κάνουμε γνωστό αυτό το νέο τουριστικό προϊόν που διαθέτουμε.
Αυτός πιστεύω ότι είναι ο τρόπος που έχουμε συμβάλλει. Αναβαθμίζοντας τον τόπο μας σαν δήμος και κάνοντας την προβολή του”.

T.D: Πόσο έχει αλλάξει το τουριστικό προϊόν στο Ρέθυμνο τα τελευταία χρόνια;
“Τις πρώτες 10ετίες που μπήκε το Ρέθυμνο στον τουριστικό χάρτη ήταν αποκλειστικά για “ήλιο και θάλασσα”.
Ο επισκέπτης όμως έβλεπε και άλλα πράγματα. Όπως όλη η Κρήτη, έτσι και το Ρέθυμνο συνδυάζει παρά πολλά. Και είναι προορισμός για όλα τα γούστα. Από τους πιο απαιτητικούς γκόλφερ μέχρι τους πιο απαιτητικούς γαστρονόμους, αυτούς που ψάχνουν εμπειρίες, αυτούς που θέλουν την ησυχία τους, αυτούς που αναζητούν οικογενειακές διακοπές.
Το μεγαλύτερο ατού του Ρεθύμνου είναι το πολιτιστικό μας κομμάτι. Ο τόπος μας έχει μία βαθιά ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και βλέπεις το αποτύπωμα της πάνω σε κάθε μεριά, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη.
Η πόλη από μόνη της είναι ένα αναγεννησιακό σκηνικό, τα χωριά μας ακόμα και σε φαράγγια και οι παραδεισένιες αμμουδιές, μας είναι στα συν.
Το Ρέθυμνο διαθέτει 11 μουσεία μέσα στον ιστό της πόλης και είναι το κέντρο της Κρήτης. Ο επισκέπτης σε μία ώρα βρίσκεται παντού. Ο επισκέπτης πέρα από τις φυσικές ομορφιές μπορεί να γνωρίσει την κουλτούρα μας. Να ζήσει με τους ντόπιους και να μοιραστεί πράγματα μαζί τους. Γιατί ο ντόπιος εδώ μοιράζεται εύκολα την καθημερινότητα του με έναν επισκέπτη. Μπορεί να έχει επιλογή σε πολλές δραστηριότητες από μάζεμα ελιάς, επίστεψη σε οινοποιεία, σε αργαλειούς, να κάνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας για αρχάριους και μπορεί να παρακολουθήσει μουσικοθεατρικά δρώμενα.
Όλα αυτά δίνουν ένα συνδυασμό που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τα πιο ακριβά και ειδικά γούστα. Έχουμε από κάμπινγκ μέχρι την πιο πολυτελή σουίτα που θα μπορούσε να βρει κανείς σε όλο τον κόσμο.
Καταλύματα ατμοσφαιρικά και με καλή εξυπηρέτηση διότι η ξενοδοχειακή υποδομή και οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στο Ρέθυμνο είναι ανώτερες και συνοδεύονται πάντα από την Κρητική φιλοξενία που για εμάς είναι ιερή”.

Το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού

T.D.: Ο στόχος τα επόμενα χρόνια;
“Είναι να έχουμε τουρίστες και τους 12 μήνες του έτους. Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι το μέλλον και είναι μονόδρομος.
Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να είναι στοχευμένες οι κινήσεις μας, γύρω από την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Κινήσεις όπως η πρόσφατη συμμετοχή μας στο workshop εναλλακτικού τουρισμού στην Χάγη της Ολλανδίας. Ήταν μία οργανωμένη παρουσίαση και δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον που έδειξαν σημαντικοί Ολλανδοί t.o.
Μέσα λοιπόν από τον εναλλακτικό τουρισμό μπορούμε να έχουμε αφίξεις και κίνηση και τους 12 μήνες.
Είναι αυτό που θα φέρει την ανάπτυξη, δουλειές σε εμάς και τα παιδιά μας, είναι αυτό που αξίζει αυτός ο τόπος διότι έχει όλες τις προοπτικές για να δουλεύει 12 μήνες. Έχουμε καλύτερες προοπτικές από άλλους προορισμούς της Μεσογείου και του κόσμου που είναι ανοιχτοί όλο τον χρόνο και απολαμβάνουν τα οφέλη που έχει ένας προορισμός που δουλεύει συνεχώς.
Τώρα ξεκινάμε από τον Μάρτιο που έχουμε καρναβάλι στο Ρέθυμνο βγαίνουμε από την χειμερία νάρκη. Αρκετές μονάδες ανοίγουν από τότε για να εξυπηρετήσουν τους ταξιδώτες που φτάνουν από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η κανονική όμως σεζόν ξεκινά από τον Απρίλιο πάντα διστακτικά και κλιμακώνεται αρχές Ιουνίου. Ανάλογα με την χρονιά ο Μάιος μπορεί να είναι ένας ζωντανός ή όχι μήνας και κλείνουμε όλο και πιο αργά και αυτό είναι το παρήγορο.
Η σεζόν ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε κερδίσει και τις πρώτες δύο εβδομάδες τον Νοέμβριο. Πολλοί ξενοδόχοι στην περιοχή μας μπορώ να πω με αυτοθυσία ανοίγουν με αυτό τον τρόπο δρόμο και για τους υπόλοιπους.
Το πείραμα πέτυχε, η Γερμανική αγορά ήδη έχει ανταποκριθεί και θέλουμε να ελπίζουμε ότι σιγά, σιγά θα επεκταθεί αυτή η κίνηση.
Η κυβέρνηση πρέπει να δει σοβαρά το πως μπορεί να επιβραβεύσει όλους αυτούς που παλεύουν για να ανοίξουν την αγορά της Ελλάδας και τον χειμώνα.
Πρέπει να βρεθούν μέτρα για την στήριξη αυτών των επιχειρηματιών που μένουν ανοιχτοί όλο τον χρόνο, φέρνουν έσοδα από τον τουρισμό και δίνουν δουλειές”.