Ένα 78% των ατόμων παγκοσμίως αναγνωρίζει ότι η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία. Ωστόσο, μόνο ένα 34% πιστεύει ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας τους αντιμετωπίζουν και τα δύο σε ίση βάση.

Η έρευνα της Ipsos για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η οποία βασίζεται σε δεδομένα τριετίας τάσεων, αποκαλύπτει ότι τον περασμένο χρόνο, το 62% των ανθρώπων ένιωσαν ότι η καθημερινότητά τους είχε διαταραχθεί λόγω άγχους.

Επιπλέον, το 39% χρειάστηκε να κάνει ένα διάλειμμα από τη δουλειά λόγω προβλημάτων που προκλήθηκαν από το άγχος.

Η έρευνα, που εκτείνεται σε 31 χώρες, διαπίστωσε ότι ενώ το 78% πιστεύει ότι η ψυχική του υγεία είναι τόσο ζωτική όσο και η σωματική του υγεία, μόνο το 34% λέει ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας τους τους αντιμετωπίζουν εξίσου.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι σκέφτονται περισσότερο τη σωματική τους υγεία (71%) παρά την ψυχική τους ευεξία (58%). Η Λατινική Αμερική, ειδικότερα, έδειξε μεγαλύτερη κλίση όσον αφορά την ψυχική υγεία, με πέντε από τις έξι κορυφαίες χώρες να προέρχονται από αυτήν την περιοχή.

Ωστόσο, ένα σημαντικό 34% ανέφερε ότι το άγχος επηρέασε τη ζωή του πολλές φορές τον περασμένο χρόνο. Επιπλέον, το 27% ένιωσε κατάθλιψη σε αρκετές περιπτώσεις σε σημείο που δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει λόγω του στρες. Η έμφαση στην ψυχική υγεία έχει αυξηθεί τόσο πολύ που πλέον ξεπερνά άλλες ανησυχίες για την υγεία, ακόμη και τον καρκίνο, σε παγκόσμιες έρευνες.

Παρά την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση, πολλοί πιστεύουν ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας τους δεν αντικατοπτρίζει τη σημασία της ψυχικής υγείας. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, ειδικότερα, έδειξαν χαμηλότερο ποσοστό ατόμων που πιστεύουν ότι αντιμετωπίζονται ισότιμα ​​όσον αφορά την ψυχική και σωματική υγεία.

Αντίθετα, οι ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας, της Ινδίας και της Σιγκαπούρης, έδειξαν υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που πιστεύουν στην ίση μεταχείριση για την ψυχική και σωματική υγεία.

Το άγχος, το οποίο έχει αναδειχθεί ως σημαντική ανησυχία για την υγεία, έχει επηρεάσει πάνω από τα τρία πέμπτα (62%) των ανθρώπων σε αυτές τις χώρες. Το 34% ανέφερε ότι ένιωσε άγχος πολλές φορές τον περασμένο χρόνο, επηρεάζοντας την καθημερινότητά του.

Επιπλέον, το 31% ένιωθε τόσο κυριευμένο από το άγχος που δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει ή να διαχειριστεί καταστάσεις. Αυτό το άγχος μεταφράστηκε και στον εργασιακό χώρο, με το 39% να λέει ότι χρειάστηκε να πάρει άδεια από την εργασία λόγω άγχους τον περασμένο χρόνο.

Η μελέτη ανέδειξε επίσης διαφορές μεταξύ των φύλων στην αντίληψη του στρες. Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να πουν ότι το άγχος επηρέασε τη ζωή τους, με το 36% των γυναικών να δηλώνουν ότι το άγχος επηρέασε την καθημερινότητά τους πολλές φορές τον περασμένο χρόνο, σε σύγκριση με το 26% των ανδρών.

Οι γυναίκες αισθάνονταν επίσης μεγαλύτερη κατάθλιψη σε σημείο να αισθάνονται θλίψη ή απελπισία. Ωστόσο, όσον αφορά τη λήψη άδειας από την εργασία λόγω άγχους, οι αριθμοί ήταν σχετικά ίσοι μεταξύ των γυναικών (20%) και των ανδρών (17%).

Τι είναι το άγχος;

Το άγχος είναι μια φυσική απάντηση του σώματος και του νου σε προκλήσεις ή απειλές. Μπορεί να εκδηλωθεί ως σωματική, συναισθηματική ή ψυχολογική ένταση. Ενώ το βραχυπρόθεσμο στρες μπορεί να είναι ευεργετικό, το χρόνιο στρες μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία.

Τι προκαλεί το άγχος;

Οι παράγοντες άγχους μπορεί να είναι εξωτερικοί, όπως εργασιακές πιέσεις, οικονομικές δυσκολίες ή προβλήματα σχέσεων. Μπορεί επίσης να είναι εσωτερικά, όπως χρόνιες ασθένειες, προβλήματα ψυχικής υγείας ή προσωπικές προσδοκίες. Η αντίληψη μιας κατάστασης συχνά καθορίζει τις δυνατότητές της να προκαλέσει άγχος.

Πώς το άγχος επηρεάζει το σώμα;

Το άγχος πυροδοτεί την απόκριση «μάχη ή φυγή», απελευθερώνοντας ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Ενώ αυτό μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια και την εστίαση βραχυπρόθεσμα, η χρόνια ενεργοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, αύξηση βάρους και διαταραχές ύπνου.

Μπορεί το άγχος να είναι ωφέλιμο;

Ναι, με μέτρο. Το βραχυπρόθεσμο άγχος μπορεί να βελτιώσει την απόδοση, να βελτιώσει την εστίαση και να τονώσει τα κίνητρα. Όταν το άγχος γίνεται χρόνιο, γίνεται προβληματικό.

Πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί το άγχος;

Οι τεχνικές ποικίλλουν, αλλά οι κοινές μέθοδοι περιλαμβάνουν άσκηση, διαλογισμό, ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και αναζήτηση κοινωνικής υποστήριξης. Είναι σημαντικό να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα και να το ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας.

Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες για το άγχος;

Απολύτως. Ακολουθούν τρεις πρόσφατες ερευνητικές εργασίες σχετικά με το θέμα:

“Κριτική αξιολόγηση της σχετικής σημασίας του στρες και της κλίσης στρες στην ανάπτυξη του μουστού σε επικαλύψεις κασσίτερου”. Αυτή η μελέτη εμβαθύνει στον ρόλο του στρες στην ανάπτυξη των μουστακιών σε επιστρώσεις κασσίτερου.

«Συγκέντρωση στρες που προκάλεσε η τραχύτητα της επιφάνειας». Αυτή η εργασία διερευνά πώς οι εξωτερικές δυνάμεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές τοπικές τάσεις λόγω της τραχύτητας της επιφάνειας.

«Συναρτήσεις βάσης για παραμένουσες τάσεις». Αυτή η έρευνα εστιάζει στην προσέγγιση των πεδίων στρες σε διάφορα σώματα.

Μπορεί το άγχος να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας;

Το χρόνιο στρες μπορεί να είναι πρόδρομος του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το παρατεταμένο άγχος και να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια εάν χρειάζεται.

Συμπερασματικά, ενώ το άγχος είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής, η κατανόηση των αιτιών, των αποτελεσμάτων και των τεχνικών διαχείρισης μπορεί να μας βοηθήσει να πλοηγηθούμε πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις του. Το τακτικό check-in με τον εαυτό του και η αναζήτηση υποστήριξης όταν χρειάζεται μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη συνολική ευημερία.