Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το καλοκαίρι του 2023 μαστίστηκε από ελλείψεις προσωπικού, δασικές πυρκαγιές και καύσωνα. Οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, επηρέασαν ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία.

Ωστόσο τα πράγματα βελτιώνονται στις πτήσεις, αν και αργά. Όπως αποκαλύπτει η αεροπορική πύλη AeroTelegraph, υπάρχουν καλά και κακά νέα.

  • Τα κακά νέα είναι ότι οι κρατήσεις σε πτήσεις παγκοσμίως εξακολουθούν να είναι σχεδόν 23% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
  • Τα καλά νέα είναι ότι οι κρατήσεις τους έχουν αυξηθεί 31% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι ΗΠΑ είναι στην κορυφή

Οι ΗΠΑ ήταν ο πιο δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός φέτος το καλοκαίρι, ακολουθούμενες από την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία. Ήταν επίσης η κορυφαία αγορά προέλευσης για διεθνή ταξίδια το καλοκαίρι του 2023.

Άλλες σημαντικές αγορές ήταν η Γερμανία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Γαλλία. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν φτάσει στο προ-πανδημικό επίπεδο με μείωση μόνο 1%, άλλες χώρες εξακολουθούν να ανακάμπτουν.

Οι τρεις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές, η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία, βρίσκονται σχεδόν στο ένα πέμπτο κάτω από τα επίπεδα τους του 2019. Συγκεκριμένα, έχουν υποχωρήσει κατά 21%, 20% και 17% αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, η ανάκαμψη στην Ασία ήταν πολύ πιο αργή. Η εναέρια κυκλοφορία της Κίνας έχει μειωθεί σημαντικά κατά 67% και κάθε δεύτερη πτήση από την Ιαπωνία εξακολουθεί να λείπει σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019.

Οι κλασικοί προορισμοί παραλίας είναι οι πιο ανθεκτικοί

Είναι ενδιαφέρον να δούμε ποιοι ταξιδιωτικοί προορισμοί είχαν καλή απόδοση σε σύγκριση με το 2019. Τα αεροπορικά ταξίδια έχουν επανέλθει δυναμικά, ειδικά σε χώρες δημοφιλείς για διακοπές στην παραλία.

Η Κόστα Ρίκα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, με τον αριθμό των κρατήσεων πτήσεων για καλοκαιρινά ταξίδια να είναι 19% υψηλότερος από το 2019.

Ακολουθούν πολύ πίσω η Δομινικανή Δημοκρατία (αύξηση 18%), η Κολομβία, η Τζαμάικα και το Πουέρτο Ρίκο (όλες στο +14%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη μόλις και μετά βίας εκπροσωπείται στην κατάταξη των χωρών που έχουν κερδίσει τα περισσότερα σε σύγκριση με τους χρόνους πριν από τον κορωνοϊό. Μόνο η Ελλάδα (+6%) έχει φτάσει στο top 10.

Αν και η Ελλάδα με την Πορτογαλία αντιμετώπισαν μια άνευ προηγουμένου αύξηση της θερμοκρασίας και δασικές πυρκαγιές, αυτό είχε περιορισμένο αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία.

Παρατηρήθηκε ότι οι περισσότεροι τουρίστες είχαν ήδη κάνει τις κρατήσεις τους, κάτι που συνέβαλε στη διατήρηση της κίνησης.

Η Ρόδος ήταν το μόνο μέρος με πολλές ακυρώσεις, αλλά ανέκαμψε γρήγορα καθώς οι κρατήσεις πτήσεων επέστρεψαν στο κανονικό μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Οι κρατήσεις τουριστών για τη Βόρεια Ευρώπη και τη σκανδιναβική περιοχή μειώθηκαν 16% και 17% σε σύγκριση με το 2019.
Ωστόσο, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε last minute κρατήσεις, πιθανότατα λόγω του καύσωνα.