Τις περισσότερες φορές οποιαδήποτε συζήτηση για τα ταξίδια στρέφεται έντονα προς την ιδέα ότι πρόκειται κυρίως για ομαδική δραστηριότητα. Ωστόσο, η αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων και μια νέα μελέτη φαίνεται να αλλάζουν τα πράγματα.
Συγκεκριμένα η έρευνα της πλατφόρμας κρατήσεων ταξιδιών Klook δείχνει ότι τα ατομικά ταξίδια είναι ένα ιδιαιτέρως αναπτυσσόμενο τμήμα της βιομηχανίας.
Το Αμερικανικό Γραφείο Απογραφής δημοσίευσε στοιχεία το 2017 που δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες είναι άγαμοι.

Οι αντιλήψεις των ταξιδιωτών για τις ατομικές αποδράσεις

Στη μελέτη για τα solo ταξίδια της Klook συμμετείχαν 21.000 άτομα από 16 χώρες της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής, της Ωκεανίας και της Ευρώπης.
Στόχος ήταν να διερευνηθούν οι αντιλήψεις των καταναλωτών για τα ατομικά ταξίδια. Και όπως διαπιστώθηκε το ενδιαφέρον και η εμπειρία στα σόλο ταξίδια είναι κοινά σε όλες τις γενιές και τα φύλα ταξιδιωτών.

  • Το 79-80% των ταξιδιωτών κάτω των 40 ετών δήλωσαν ότι είχαν ήδη ταξιδέψει μόνοι τους ή θα ήθελαν να ταξιδεύουν μόνοι τους.
  • Το 71-73% των ταξιδιωτών άνω των 40 ετών είχαν παρόμοια ενδιαφέροντα σε ατομικά ταξίδια.
  • Το 74% των γυναικών και το 78% των ανδρών δήλωσαν ότι είχαν ή θα ταξιδεύουν μόνοι τους.

Ασιάτες και Ευρωπαίοι solo ταξιδιώτες

Ένα σημαντικό ποσοστό από τις 16 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν στην Ασία. Εκεί οι ταξιδιώτες ήταν οι πιο πιθανό να “αγκαλιάσουν” την έννοια του solo ταξιδιού.

  • Το 69% και 93% των ερωτηθέντων από τις ασιατικές χώρες δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται ή είχαν ήδη ταξιδέψει μόνοι τους.
  • Οι δυτικές χώρες είχαν συγκριτικά μικρότερο ενδιαφέρον, με θετικές αποκλίσεις μεταξύ 60% και 69%.

Ωστόσο, αν και τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ενδιαφέρον για τα σόλο ταξίδια, πολλοί εκδήλωσαν κάποιες ανησυχίες.
Οι μισοί από τους ερωτηθέντες ανέφεραν τον “φόβο της μοναξιάς” ως εμπόδιο στο να ταξιδεύουν μόνοι τους.
Άλλες αντιρρήσεις για το σόλο ταξίδι περιλάμβαναν την ασφάλεια και τις δυσκολίες σχεδιασμού και κράτησης ενός δρομολογίου.