Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ανώτατο όριο για τα κρουαζιερόπλοια προκειμένου να περιοριστεί το overtourism, θεσπίζει η Τζούνο, πρωτεύουσα της Αλάσκας.
Σε νέα συμφωνία με τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας θέτει ανώτατο όριο στον ημερήσιο αριθμό επιβατών που φθάνουν στην Τζούνο από το 2026.

Η συμφωνία, που οριστικοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, επιδιώκει ημερήσιο όριο 16.000 επιβατών κρουαζιέρας από Κυριακή έως Παρασκευή και 12.000 τα Σάββατα.
Ωστόσο, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι κάθε μέρα.

Ο τουρίστες κρουαζιέρας αυξήθηκε ραγδαία μετά από δύο χρόνια πανδημίας, σημειώνοντας πέρυσι ρεκόρ με περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια επιβάτες στο Τζούνο.

Αυτό προκάλεσε ένταση μεταξύ των επιχειρήσεων που βασίζονται στον τουρισμό και των κατοίκων που διαμαρτύρονται για την αυξημένη κυκλοφορία, τα πολυσύχναστα μονοπάτια και το βουητό των ελικοπτέρων που μεταφέρουν τους ταξιδιώτες στους παγετώνες.

Οι περίοδοι κρουαζιέρας έχουν επίσης επιμηκυνθεί, με το πρώτο πλοίο φέτος να φτάνει στην πρωτεύουσα Τστις αρχές Απριλίου και το τελευταίο στα τέλη Οκτωβρίου.
Τις ημέρες αιχμής στο παρελθόν, ο αριθμός των επιβατών ανερχόταν περίπου στα δύο τρίτα του πληθυσμού στην Τζούνο, ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 32.000 άτομα.

Ένα ημερήσιο όριο πέντε μεγάλων πλοίων τέθηκε σε ισχύ την τρέχουσα περίοδο, ως μέρος μιας ξεχωριστής συμφωνίας που υπογράφηκε πέρυσι.

Το ανώτατο όριο επιβατών κρουαζιέρας θα «κερδίσει χρόνο» για τη βελτίωση των υποδομών.
Η Alexandra Pierce, διευθύντρια της βιομηχανίας επισκεπτών στην πρωτεύουσα της Αλάσκας, δήλωσε ότι ο στόχος με την τρέχουσα συμφωνία είναι να διατηρηθεί ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας περίπου σταθερός, στην περιοχή των 1,6 εκατομμυρίων.

«Η ιδέα είναι ότι η συμφωνία αγοράζει χρόνο σε όλους, όχι μόνο για να δουμε αν είναι βιώσιμη, αλλά και για να δημιουργηθούν οι υποδομές που θα βοηθήσουν», είπε.

Οπως υπογράμμισε αναμένει ότι θα ολοκληρωθούν ορισμένα έργα τα επόμενα πέντε χρόνια «που θα βοηθήσουν τους σημερινούς αριθμούς μας να αισθανθούν λιγότερο επιβαρυντικοί».
Ανέφερε τα σχέδια για μια λιφτ στο χιονοδρομικό κέντρο που θα ανήκει στον δήμο, ενημερώσεις στον θαλάσσιο περίπατο στο κέντρο της πόλης και αυξημένη χωρητικότητα επισκεπτών στη δημοφιλή περιοχή αναψυχής Mendenhall Glacier.

Η συμφωνία, για το 2026 προβλέπει επίσης συναντήσεις «επανεξέτασης των δεδομένων, βελτιστοποίησης των εργασιών της επόμενης περιόδου και ευθυγράμμισης παραμέτρων, στόχων, ευκαιριών της κοινότητας αλλά και του κλάδου».

Οι αρχές της πόλης «προσπαθούν να εξισορροπήσουν τις ανάγκες των κατοίκων, της οικονομίας και των μελλοντικών ευκαιριών για την παραμονή των ανθρώπων στην κοινότητα».

«Σάββατα χωρίς πλοία», ζητούν οι κάτοικοι

Οι επικριτές λένε ότι το ανώτατο όριο επιβατών κρουαζιέρας της Αλάσκας δεν είναι αρκετά μεγάλο.
Η συγγραφέας και ακτβίστρια Karla Hart, είναι επιφυλακτική απέναντι στη νέα συμφωνία, λέγοντας ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες πολλών κατοίκων ότι τα σημερινά επίπεδα τουρισμού δεν είναι βιώσιμα.

«Αισθάνομαι σαν να μας οδηγούν πάλι. Η επέκταση θα συνεχιστεί, θα περάσει περισσότερος χρόνος και οι επιπτώσεις από τον υπερτουρισμό θα συνεχιστούν, είπε.

Η Karla Hart συμβάλλει στην προώθηση της τοπικής πρωτοβουλίας ψηφοφορίας για «Σάββατα χωρίς πλοία».
Οι κάτοικοι ζητούν να μην επιτρέπεται σε κανένα κρουαζιερόπλοιο με χωρητικότητα τουλάχιστον 250 επιβατών να σταματά στο Τζούνο τα Σάββατα.
Η διαδικασία συλλογής υπογραφών για το προτεινόμενο μέτρο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Renée Limoge Reeve, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στην Αλάσκα, δήλωσε ότι οι παραπάνω πρωτοβουλίες «αφαιρούν την ευκαιρία για συνεργασία και συζήτηση».

Τόνισε μεταξύ άλλων, ότι οι συμφωνίες με την Τζούνο είναι οι πρώτες που έχει υπογράψει ο κλάδος στην Αλάσκα και υπογραμμίζουν τη δέσμευση των εταιρειών κρουαζιέρας «να είναι καλοί εταίροι στις κοινότητες» που επισκέπτονται.

Η Τζούνο και άλλες κοινότητες της νοτιοανατολικής Αλάσκας αποτελούν δημοφιλείς σταθμούς στις κρουαζιέρες που αναχωρούν από το Σιάτλ ή το Βανκούβερ.
Η πολύ μικρότερη κοινότητα της Σίτκα δίνει επίσης αγώνα να μειώσει τον αριθμό τουριστών.