Ένα πολυθεματικό επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο “Η Νάξος διά μέσου των αιώνων”πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην κεντρική Νάξο, από τις 30 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2018.

Το εν λόγω Συνέδριο διεξάγεται στο ίδιο χωροχρονικό πλαίσιο, δηλαδή στη Νάξο ανά πενταετία και ασχολείται με ζητήματα της ναξιακής διαχρονίας και της μακράς διάρκειας, ενώ επιδίωξή του είναι  να αποτελέσει τόπο διασταύρωσης μελετητών με πλατύτερους ερευνητικούς ορίζοντες, με διαφορετικές ερευνητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις, που θα εντρυφήσουν στο παλίμψηστο της ναξιακής διαχρονικής παρουσίας, με τη διαμόρφωση νέων ερευνητικών πεδίων και τη διατύπωση νέων ερωτημάτων.

Ενδεικτικοί θεματικοί άξονες: Αρχαιολογία και Μουσειολογία, Ιστορία, Φιλολογία, Λογοτεχνική Κριτική, Λαογραφία και Κοινωνική Ανθρωπολογία, Δίκαιο, Οικονομία, Κοινωνιολογία, Δημογραφία, Ιατρική και Επιδημιολογία, Αρχιτεκτονική, Περιβάλλον και Πολεοδομία, Πολιτική Επιστήμη, Τοπικοί Διοικητικοί και Αυτοδιοικητικοί Θεσμοί, Δημοσιογραφία και Τεχνολογίες Επικοινωνίας.
Επιδίωξη, επίσης, είναι να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε εισηγήσεις που αναφέρονται σε:
-νέα ερευνητικά στοιχεία ως προς τη συμβολή της Νάξου στην επανάσταση της Ανεξαρτησίας, ενόψει της συμπλήρωσης 200 ετών από το 1821 και της καταγωγής του Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου (διπλωμάτη, Φιλικού και αγωνιστή του 1821) από τον Δαμαριώνα.
-επιστημονική ανάδειξη των νεότερων υλικών μνημείων της Νάξου, ιδιαίτερα αυτών που διατρέχουν κίνδυνο καταστροφής, και προσπάθεια καταγραφής τους με τη συνεργασία της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας του νησιού, με σκοπό τη δημιουργία μιας σχετικής βάσης πληροφοριών.
-ζητήματα της σύγχρονης ναξιακής ιστορίας και της ναξιακής συγχρονίας, από την οπτική διαφόρων γνωστικών πειθαρχιών (ιστορικά, σχέσεις με το παρελθόν και τον υλικό και άυλο πολιτισμό μας, γλωσσολογικά, φιλολογικά, λαογραφικά, κοινωνικοανθρωπολογικά, πολιτισμικά, οικονομικά, δημογραφικά, κοινωνιολογικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά, τοπικοθεσμικά, κλπ), πραγματευόμενα από ερευνητές που προέρχονται από ποικίλες προελεύσεις και προσανατολισμούς.
-επέκταση του ερευνητικού ενδιαφέροντος και στα μικρά κυκλαδονήσια (Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σχοινούσσα) που ανήκουν αυτοδιοικητικά στον ίδιο Δήμο με τη Νάξο, αλλά και σε ευρύτερα κυκλαδικά επιστημονικά θέματα που παρουσιάζουν όμως άμεση ναξιακή σχέση.

Σε αυτό το Συνέδριο προσκαλούνται να λάβουν μέρος επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να παρουσιάσουν πρωτότυπα θέματα που έχουν ναξιακή αναφορά και ενδιαφέρον και τα οποία δε θα έχουν παρουσιαστεί σε άλλην επιστημονική εκδήλωση ή δημοσιευθεί με την συγκεκριμένη μορφή. Οι ανακοινώσεις θα είναι διάρκειας 15-20 λεπτών και είναι δυνατόν να συνοδεύονται με ηλεκτρονικές παρουσιάσεις (σε αρχεία .ppt). Οι γλώσσες των ανακοινώσεων θα είναι η Ελληνική ή η Αγγλική.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να γνωστοποιήσουν στην Επιστημονική Επιτροπή (ταχυδρομικώς στην ακόλουθη διεύθυνση: Νο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α, Νάξος 84300 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: naxosconference2018@gmail.com (link sends e-mail)) την αποδοχή της πρόσκλησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018, αποστέλλοντας συγχρόνως συμπληρωμένο το συνημμένο Δελτίο Συμμετοχής, με τον τίτλο της ανακοίνωσης, το όνομα και την ιδιότητά τους, καθώς και περίληψη της ανακοίνωσής τους ( από 300 έως 500 λέξεις).

Όλες οι αιτήσεις που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν από την Επιστημονική Επιτροπή και, αν χρειαστεί, από ανεξάρτητους, ειδικούς κριτές. Η Επιστημονική Επιτροπή με νέα ανακοίνωσή της, ύστερα από την διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης των υποβληθεισών εισηγήσεων, θα γνωστοποιήσει τον τελικό αριθμό των εισηγητών και τις λεπτομέρειες διεξαγωγής του συνεδρίου.

Η Επιστημονική Επιτροπή:
1. Γιάννης Βερώνης, Δικηγόρος-Συγγραφέας
2. Γιάννης Ησαΐας, Φιλόλογος-Συγγραφέας
3. Αλέκος Φλωράκης, Δρ Εθνολόγος-Λαογράφος
4. Αντώνης Τζιώτης, Φιλόλογος
5. Βασίλης Φραγκουλόπουλος, Νομικός-Οικονομολόγος

Η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης συμμετοχής παρατείνεται έως τις 20 Μαρτίου 2018.