Ιταλικό πανεπιστήμιο βρήκε μια ασυνήθιστη λύση για να δελεάσει διεθνείς φοιτητές, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και τις ελλείψεις φοιτητικής στέγης.

Το Πανεπιστήμιο της Μεσσήνης (UniME) σχεδόν 500 ετών, που βρίσκεται στην περιοχή της Σικελίας, είναι τώρα ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Riviera, το οποίο σχεδιάζει να μετατρέψει σε φοιτητικές κατοικίες.

Το ξενοδοχείο αγοράστηκε από το ιταλικό κράτος έναντι τιμής άνω των 12 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματικό ποσό έχει εξασφαλιστεί μέσω δημόσιας χρηματοδότησης, το 65% των οποίων, από το μερίδιο της Ιταλίας στο ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης 672,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την COVID .

Η συμφωνία για την αγορά του ξενοδοχείου είχε υπογραφεί από την πόλη τον Οκτώβριο του 2021.

Τα στοιχεία της Statista δείχνουν ότι η αύξηση του αριθμού των ξένων φοιτητών που εγγράφονται στα ιταλικά πανεπιστήμια ήταν μέτρια όλα αυτά τα χρόνια. Από 15.342 μαθητές το ακαδημαϊκό έτος 2017/18, ο αριθμός αυξήθηκε μόνο κατά 64 μαθητές το έτος 2018/19 και στη συνέχεια σε 16.289 μαθητές το 2019/20.

Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, η αύξηση παραμένει αρκετά χαμηλότερη.

Το Hotel Riviera δεν είναι το πρώτο ξενοδοχείο που το Πανεπιστήμιο της Μεσσήνης χρησιμοποιεί για στέγαση φοιτητών.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο Πρύτανης Cuzzocrea αποκάλυψε επίσης ότι το Πανεπιστήμιο θα ενοικίαζε το Hotel Liberty για τους ίδιους σκοπούς, για το επόμενο 1 έτος.

Και τα δύο ξενοδοχεία θα μπορούν να προσφέρουν διαμονή σε συνολικά 408 φοιτητές στην πόλη Μεσίνα της Σικελίας.