Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τους ισχυρούς ρυθμούς ανάκαμψης των αερομεταφορών στην Ελλάδα κατέγραψε, μεταξύ άλλων, το Eurocontrol, ο ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα μεταξύ των 10 κορυφαίων κρατών, σε επίπεδο αριθμού καθημερινών πτήσεων, που κατέγραψε θετικό πρόσημο (1%) για το διάστημα από τις αρχές του έτους έως τις 6 Δεκεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Η Βρετανία, η οποία κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό καθημερινών πτήσεων σημείωσε πτώση 20% συγκριτικά με το 2019, με τη Γαλλία να ακολουθεί στο μείον 25% και την Ισπανία να τερματίζει τρίτη με μείωση 9%.

Οι αριθμοί

Η επαναφορά του κλάδου των αερομεταφορών στα προ πανδημίας νούμερα, τόσο σε επίπεδο επιβατικής κίνησης, όσο και σε επίπεδο πτήσεων, αποτυπώνεται, και στα στοιχεία που δημοσιεύουν τα ελληνικά αεροδρόμια.

Συγκεκριμένα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσεγγίζει όλο και περισσότερο τα νούμερα του 2019, με την επιβατική κίνηση του 11μήνου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου να υπερβαίνει τα 21,1 εκατ., έναντι 23,9 εκατ. το 2019 και την ψαλίδα να «κλείνει» στο 11,7% σε σχέση με την αντίστοιχη προ πανδημίας περίοδο. Μάλιστα, η εικόνα ήταν καλύτερη σε επίπεδο πτήσεων, αφού κατά τη διάρκεια των πρώτων έντεκα μηνών του 2022, ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 198.770, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 5,8% σε σχέση με το 2019.

Αντίστοιχα, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport Greece, η επιβατική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου ξεπέρασε τα 30,5 εκατ. έναντι 29,4 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019, με αύξηση 3,6%