Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας επιβεβαίωσε ομόφωνα ότι ο αερομεταφορέας είχε παράνομα απολύσει προσωπικό σε δέκα αεροδρόμια τον Νοέμβριο του 2020.

Η απόφαση διαπίστωσε ότι η Qantas παραβίασε τον νόμο της Αυστραλίας ο οποίος προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Qantas είπε ότι «αναγνωρίζει και αποδέχεται» την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να επικυρώσει δύο προηγούμενες αποφάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου σχετικά με τη νομιμότητα της εξωτερικής ανάθεσης της υπόλοιπης υπηρεσίας επίγειας εξυπηρέτησης της αεροπορικής εταιρείας το 2020.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο αρχικά διαπίστωσε ότι ενώ υπήρχαν έγκυροι και νόμιμοι εμπορικοί λόγοι για την εξωτερική ανάθεση, δεν μπορούσε να αποκλείσει ότι η Qantas είχε επίσης έναν παράνομο λόγο – δηλαδή, την αποφυγή μελλοντικών εργατικών ενεργειών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει πλέον ουσιαστικά επικυρώσει αυτήν την ερμηνεία.

Η Qantas δήλωσε: «Η απόφαση να αναθέσουμε σε εξωτερικούς συνεργάτες το υπόλοιπο της υπηρεσίας επίγειας εξυπηρέτησης της αεροπορικής εταιρείας ελήφθη τον Αύγουστο του 2020, όταν τα σύνορα έκλεισαν, επιβλήθηκαν lockdown και δεν υπήρχε εμβόλιο Covid.

«Η πιθανότητα μιας μακροχρόνιας κρίσης οδήγησε την Qantas να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της για να βελτιώσει την ικανότητά της να επιβιώσει και τελικά να ανακάμψει.

«Όπως έχουμε πει από την αρχή, λυπούμαστε βαθύτατα για τον προσωπικό αντίκτυπο που είχε η απόφαση εξωτερικής ανάθεσης σε όλους όσους επηρεάστηκαν και ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη για αυτό.

«Μια προηγούμενη απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου απέκλεισε την επαναφορά εργαζομένων, αλλά τώρα θα εξετάσει τις κυρώσεις για την παράβαση και την αποζημίωση των σχετικών εργαζομένων, γεγονός που θα συνυπολογίσει τις πληρωμές απολύσεων που έχει ήδη κάνει η Qantas».

Η απόφαση ήρθε μια εβδομάδα αφότου ο διευθύνων σύμβουλος Άλαν Τζόις αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί δύο μήνες νωρίτερα, καθώς ο αερομεταφορέας παραδέχτηκε ότι τα πρότυπα υπηρεσιών του είχαν μειωθεί «αρκετά».