Ο αντίκτυπος των αθλητικών εκδηλώσεων στην απόδοση των ξενοδοχείων στο Παρίσι έχει τεκμηριωθεί καλά πρόσφατα και τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι μεταξύ 26 Ιουλίου και 11 Αυγούστου 2024.

Αυτό το καλοκαίρι θα συμπληρωθούν ακριβώς 100 χρόνια από την τελευταία φορά που διεξήχθησαν οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη Γαλλία.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα Forward STAR καθώς και αναλύσεις προβλέψεων από το STR και το Tourism Economics, υπάρχουν τρεις βασικές τάσεις που αναπτύσσονται μόλις έξι μήνες πριν οι αθλητές, οι προπονητές, οι θεατές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσέλθουν στο Παρίσι για αυτό το «μεγα-γεγονός».

Περισσότερα από τα μισά δωμάτια των ξενοδοχείων έχουν ήδη κρατηθεί

Ο αντίκτυπος των Ολυμπιακών Αγώνων στις κρατήσεις ξενοδοχείων στο Παρίσι είναι ήδη κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος.

  • Από την 1η Ιανουαρίου, η πληρότητα των ξενοδοχείων ήταν ήδη πάνω από το επίπεδο του 50% για σχεδόν ολόκληρη την περίοδο της εκδήλωσης.
  • Το υψηλότερο ποσοστό κρατήσεων δωματίων βρίσκεται αυτήν τη στιγμή το Σαββατοκύριακο 2-3 Αυγούστου, με κάθε διανυκτέρευση στο 59,2%.

Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα για το Παρίσι πολύ πριν από τη διοργάνωση, ειδικά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν οι αντίστοιχες βραδιές ήταν μόλις στο 5,0% και 4,5%, αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής, η τελευταία ημέρα της εκδήλωσης (Κυριακή 11 Αυγούστου) είναι η μόνη μέρα με κρατήσεις κάτω του 50% (46,4%).

Όπως είναι φυσικό, όσο πλησιάζει η εκδήλωση, τα επίπεδα κρατήσεων θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Συνολικά, η ξενοδοχειακή πληρότητα του Παρισιού τον Αύγουστο (πολυτελείς και ανώτερες τάξεις) προβλέπεται στο 72,6%, που θα ήταν αύξηση 9,1% σε σχέση με πέρυσι.

Με λιγότερες ημερομηνίες εκδηλώσεων, ο Ιούλιος προβλέπεται στο 77,2% (-0,5%). Όπως σημειώνεται στην επόμενη ενότητα, οι επιπτώσεις στην πληρότητα δεν είναι τόσο έντονες όσο η μέση ημερήσια τιμή (ADR) κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με μια ευρύτερη ματιά, η περιοχή Ile-de-France παρουσιάζει σημαντικά άλματα στην πληρότητα και στα βιβλία. Τα υψηλότερα επίπεδα (από την 1η Ιανουαρίου) παρατηρούνται αυτήν τη στιγμή το Σάββατο 3 Αυγούστου (44,9%) και την Κυριακή 28 Ιουλίου (43,5%). Πέρυσι αυτή την εποχή, οι κρατήσεις για αυτές τις νύχτες ήταν μόλις στο 5,3% και 3,9%, αντίστοιχα.

Τα πολυτελή και τα Upper Upscale ξενοδοχεία θα ξεχωρίζουν στο δείκτη ADR

Το Παρίσι αναμένεται να σημειώσει σημαντικό άλμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη μέση ημερήσια τιμή (ADR). Ο αντίκτυπος θα είναι ιδιαίτερα έντονος στις κατηγορίες πολυτελείας και ανώτερης κατηγορίας, οι οποίες προβλέπονται σε +8,7% και +72,7%, αντίστοιχα.

Με γνώμονα την ADR, οι επιπτώσεις στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) ήταν επίσης προφανείς για προηγούμενους οικοδεσπότες. Προβάλλουμε μια παρόμοια ιστορία στο Παρίσι φέτος.

Η χαμηλή προσφορά αναμένεται να βοηθήσει στην έντονη πληρότητα

Η προσφορά είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει κατά την ανάλυση της απόδοσης του ξενοδοχείου στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

  • Το απόθεμα της αγοράς περιλαμβάνει επί του παρόντος 90.712 δωμάτια ξενοδοχείων.
  • Μόνο 970 επιπλέον δωμάτια αναμένεται να ανοίξουν πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος, κάτι που θα παρουσίαζε μια μέτρια αύξηση 1%.

Η αύξηση της προσφοράς στο Παρίσι επιβραδύνθηκε ακόμη και τα χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες πληρότητας να παραμείνουν ισχυρές κατά την περίοδο της διοργάνωσης.

Η ασυνήθιστα χαμηλή δραστηριότητα του ξενοδοχειακού αγωγού του Παρισιού είναι ιδιαίτερα ορατή σε σύγκριση με αυτό που παρατηρήθηκε κατά τους έξι μήνες πριν από τους προηγούμενους αγώνες.

Εξετάζοντας τα εγκαίνια ξενοδοχείων στο Λονδίνο εν όψει των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, άλλα 4.554 δωμάτια ξενοδοχείου άνοιξαν στην πόλη μεταξύ Ιανουαρίου 2012 και Ιουλίου 2012.

Σημαντικά στοιχεία

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη Le Monde, έχουν πουληθεί πάνω από 7 εκατ. εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια πλατφόρμα μεταπώλησης σχεδιάζεται επίσης να ανοίξει την άνοιξη, η οποία μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών.

Κοιτάζοντας πέρα από την καλοκαιρινή περίοδο, η αγορά αναμένεται να δει ώθηση στον αριθμό των επισκεπτών λόγω της προγραμματισμένης επαναλειτουργίας του καθεδρικού ναού της Notre Dame τον Δεκέμβριο.