Το “εθνικό μας φαγητό” το σουβλάκι που έχει ξεπεράσει σε φήμη τα ελληνικά σύνορα και γεύεται η πλειονότητα των τουριστών, θα αποκτήσει άλλο ένα “συν”.
Την πιστοποίηση του περιεχομένου του, του “Γύρου” ως το πρώτο Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), μέχρι τις 22 Μαρτίου τίθεται σε διαβούλευση ο φάκελος αναγνώρισης του «Γύρου» ως το πρώτο Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ).

Ο φάκελος κατατέθηκε από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ.
Ενστάσεις κατά των αιτήσεων καταχώρισης ή τροποποίησης μπορούν να υποβάλλουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον και είναι εγκατεστημένα στην Ελληνική επικράτεια.
Οι ενστάσεις υποβάλλονται εντός της οριζόμενης προθεσμίας, στην Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας, Βιολογικής Παραγωγής και Γεωγραφικών Ενδείξεων, Τμήμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ και άλλων Συστημάτων Ποιότητας.

Να σημειωθεί ότι το ντονέρ κεμπάμπ μπήκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς Ευρωβουλευτές των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών θεώρησαν πως το φωσφορικό άλας που χρησιμοποιείται για την συντήρηση των μεγάλων γύρων κρέατος μπορεί να είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο.
Η είδηση πέρα από την Γερμανία καθώς το 80% του ντονέρ κρέατος που καταναλώνεται στην Ευρώπη παράγεται εκεί, προκάλεσε αίσθηση και στην Ελλάδα.
Πολλές ελληνικές εταιρείες, ανακοίνωσαν επίσημα ότι δεν χρησιμοποιείται φωσφορικό άλας στον γύρο οπότε δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.