Σύνταξη: tourismtoday.gr

Την παραίτηση του από πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε σε έκτακτη δήλωση από το Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας. Ξεκαθαρίζοντας πώς δεν θα είναι υποψήφιος για νέος πρόεδρος στο κόμμα, κάνει λόγο για την ανάγκη να «εφεύρουμε ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ».

Οι εξελίξεις φαίνεται να είναι ραγδαίες στο κόμμα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες παραιτείται και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τη θέση του στα όργανα του κόμματος.

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν o γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει και τη βουλευτική έδρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή όχι.

Με την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, ανοίγει ο δρόμος για την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση που φέρονται να διεκδικούν την ηγεσία στο κόμμα.

Ανακοινώνοντας την παραίτηση του ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για τις ιστορικές στιγμές στις οποίες κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας περήφανος που υπήρξε ο πρώτος Αριστερός πρωθυπουργός της χώρας.

«Δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε, για την έξοδο από τα μνημόνια και την ρύθμιση του δημόσιου χρέους, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Άμεση προτεραιότητα είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στη συνέχεια, σημειώνοντας πως θα ήταν υποκριτικό να μείνει στα λόγια και να μην συνεχίσει με πράξεις. Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσία όπως προβλέπει το καταστατικό.

Δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε στην Ευρώπη και για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό το δύσκολο ταξίδι είχε συμβιβασμούς, δύσκολες αποφάσεις και φθορά. Ηταν όμως ένα ταξίδι που άφησε αποτύπωμα στην ιστορία.

Ηρθε η ώρα να ανοίξουμε νέο κύκλο. Οσο και αν φαίνεται παράδοξο το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να γίνει απαρχή για κάτι νέο.

Πρέπει να ανταποκριθούμε, να αναδιοργανωθούμε άμεσα και να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια ημέρα. Μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης που θα τους αγκαλιάζει όλους, αυτό είναι η άμεση προτεραιότητα. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητα.

Αυτή την πεποίθηση για μια βαθιά ανανέωση και επανίδρυση θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με τον λόγο. Πρέπει να την υπηρετώ και με τις πράξεις μου. Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στο δυναμικό του κόμματος.

Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος με βάση το καταστατικό. Δεν θα είμαι υποψήφιος, αλλά θα είμαι παρόν, πριν και κατά τη διάρκεια των διαδικασιών».