Σύνταξη: tourismtoday.gr

Παρατείνει εκ νέου η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ («Υπερταμείο») την ημερομηνία υποβολής έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022 (αντί 30/11) της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση του δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένος Καλαμάτας «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος», για έως 40 έτη.

Ενδιαφέρον αναμένεται να δείξουν εγχώρια σχήματα όπως Fraport Greece, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, GMR, TEMES και άλλοι ξένοι όμιλοι διαχείρισης αεροδρομίων.

Διεθνής Αερολιμένας της Καλαμάτας «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος»

Ο Διεθνής Αερολιμένας της Καλαμάτας «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος» αποτελεί πύλη του αεροπορικού τουρισμού στη νότια Πελοπόννησο.

Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά αεροδρόμια που διαχειρίζεται το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της ΥΠΑ και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή.

Η ανάθεση της παραχώρησης του Αερολιμένα αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω επέκταση και τουριστική ανάπτυξη. Ο Αερολιμένας βρίσκεται 9 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Καλαμάτας και λειτουργεί από το 1959. Βρίσκεται στα νότια της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το τμήμα πολιτικής αεροπορίας διοικείται από την ΥΠΑ.

Ο Αερολιμένας είναι κοινής χρήσης και εξυπηρετεί πολιτικές και στρατιωτικές δραστηριότητες.

Ο διάδρομος του έχει μήκος 2.700 μέτρα και πλάτος 45 μέτρα. Υπάρχει επίσης ένας παράλληλος τροχόδρομος.
Η υφιστάμενη περιοχή του χώρου στάθμευσης των πολιτικών αεροσκαφών (πίστα) είναι 22.100 τ.μ. περίπου και ο τερματικός σταθμός επιβατών έχει εμβαδόν 2.520 τ.μ. περίπου.

Η ετήσια επιβατική κίνηση το 2019 ανήλθε σε 340.000 επιβάτες. O Αερολιμένας παρουσιάζει έντονη εποχικότητα και διεθνή τουριστική κίνηση που οφείλεται στο υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει πολλά αξιοθέατα, παραλίες, γήπεδα golf και σημαντικότατες επενδύσεις υψηλού επιπέδου στον τουριστικό τομέα.

Η εγχώρια κίνηση αντιπροσωπεύει μόνο το 10% του συνόλου των επιβατών και βαίνει μειούμενη από την επιταχυνόμενη αύξηση της διεθνούς κυκλοφορίας.

Ο Αερολιμένας αποτελεί επίσης μια σημαντική στρατιωτική αεροπορική βάση που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην περιοχή, μαζί με το τμήμα αεροπορικής εκπαίδευσης που διαχειρίζεται η Πολεμική Αεροπορία.

Προβλέπεται ότι η Σύμβαση Παραχώρησης θα περιλαμβάνει διατάξεις που θα αντικατοπτρίζουν τυχόν υποχρεώσεις του Παραχωρησιούχου καιτου ΕΔ, που απορρέουν από τη σύμβαση για τη δημιουργία στον Αερολιμένα ενός διεθνούς κέντρου πτητικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, που συνήφθη μεταξύ του ΕΔ και της Ισραηλινής εταιρείας Elbit Systems Ltd.