Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τη διατήρηση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού (EUDCC) COVID-19 για ένα ακόμη έτος έως τον Ιούνιο του 2023 για τις μετακινήσεις των πολιτών μεταξύ των χωρών του μπλοκ, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να επωφεληθούν από το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε την απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη για την παράταση του EUDCC, για άλλους 12 μήνες», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η Ολομέλεια υποστήριξε την πρόταση να διατηρηθεί το πλαίσιο για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με 432 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 23 αποχές, και με 132 κατά και 20 αποχές για πολίτες τρίτων χωρών.
Το καθεστώς υπενθυμίζεται ότι έληγε στα τέλη Ιουνίου αυτού του καλοκαιριού.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την πρόταση αφού η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) την ενέκρινε προηγουμένως στις 28 Απριλίου, υποστηρίζοντας την παράταση του DCC της ΕΕ για ένα ακόμη έτος.
Η πρόταση είχε υποβληθεί για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Το Κοινοβούλιο της ΕΕ επιθυμεί επίσης τα κράτη μέλη να μην επιβάλλουν πρόσθετους περιορισμούς εισόδου σε ταξιδιώτες που διαθέτουν τέτοια πιστοποιητικά εκτός εάν η κατάσταση επιδεινωθεί και η επιβολή νέων απαιτήσεων καταστεί απολύτως απαραίτητη, με βάση τις επιστημονικές συμβουλές του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων της ΕΕ (ECDC) και του Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ.

Επανεξέταση μετά από έξι μήνες

Ωστόσο, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανέλθει με αξιολόγηση, έξι μήνες αργότερα, στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με το εάν το καθεστώς εξακολουθεί να είναι απαραίτητο ή όχι.

Εάν η έκθεση δείξει ότι το καθεστώς δεν θεωρείται πλέον απαραίτητο και αποτελεσματικό για την ανάσχεση της εξάπλωσης του COVID-19, το Ευρωκοινοβούλιο επιθυμεί την αναστολή του.

«Οι ευρωβουλευτές θέλουν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερη την περίοδο εφαρμογής του κανονισμού και να τον καταργήσουν μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την παράταση μπορούν να αρχίσουν αμέσως, έτσι ώστε οι κανόνες να τεθούν σε ισχύ πριν από τη λήξη του ισχύοντος καθεστώτος στις 30 Ιουνίου.

Μέχρι στιγμής, τα κράτη μέλη έχουν εκδώσει περίπου δύο δισεκατομμύρια EUDCC για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί για τον COVID-19, έχουν αναρρώσει από τον ιό και είναι αρνητικά σε τεστ για αυτόν.
Συγκεκριμένα μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2022 είχαν εκδοθεί 1,7 δισεκατομμύρια EUDCC.

Υπάρχουν περισσότερες από 60 χώρες που συνδέονται με το πλαίσιο EUDCC. Συμπεριλαμβανομένων των χωρών της ΕΕ, των χωρών Σένγκεν καθώς και πολλών άλλων τρίτων χωρών.