Έπειτα από μια σειρά επιτυχημένων εκτοξεύσεων στο διάστημα, τοποθετώντας το διαστημικό ταξίδι στο προσκήνιο της έρευνας και της εξερεύνησης, η εταιρεία SpaceX υπόσχεται την κατάργηση των πολύωρων αεροπορικών ταξιδιών.

Η UBS, μιας ελβετική εταιρεία επενδύσεων, πιστεύει ότι οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων θα γίνουν παρελθόν χάρη στον πύραυλο Starship, που θα πραγματοποιήσει τα πρώτα του ταξίδια το 2023.

Το Starship έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει ανθρώπους στο φεγγάρι και στον Άρη,  αλλά η UBS υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη και καλύτερη δυνατότητα που προσφέρει ο πύραυλος έγκειται στην αντικατάσταση ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων.

Μέχρι το 2030, οι συγκεκριμένοι πύραυλοι θα μπορούν να εκτελούν το σημερινό μακρινό ταξίδι 20 ωρών που συνδέει το Λονδίνο με το Σίδνεϊ σε λιγότερο από μια ώρα χρησιμοποιώντας το διάστημα.

Το Starship έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει μόνο 100 επιβάτες, οπότε οι ολιγόωρες αυτές πτήσεις ανάμεσα σε μακρινούς προορισμούς, πιθανότατα θα είναι προσβάσιμες για αρχή μόνο στο πιο εύπορο ταξιδιωτικό κοινό.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδιαφέρον της UBS και της SpaceX στρέφεται και στο διαστημικό τουρισμό στον Άρη – που αποτελεί έναν ιδιαίτερα επικερδή τομέα – στον οποίο πάλι θα συμβάλλει ο πύραυλος Starship και οι απίστευτες δυνατότητες που προσφέρει.