Παρουσίαση του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου διοργανώθηκε στη Γερμανία. Στην εκδήλωση δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα της σημασίας του μνημείου για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής.

Η παρουσίαση ήταν στο πλαίσιο της έκθεσης, «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», που φιλοξενείται στο Μουσείο – Κέντρο Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten” σε συνεργασία με το Γεωπάρκο Bergstraße-Odenwald που βρίσκεται κοντά στη Φρανκφούρτη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν όλοι οι εκπρόσωποι των Γερμανικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO που συμμετείχαν την ίδια μέρα στην ετήσιο συνέδριο τους που οργανώθηκε και πάλι με φυσική παρουσία.

Η σημασία του μνημείου στην κατανόηση της κλιματικής αλλαγής

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ειδική διάλεξη από τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα επιστημονικά στοιχεία που καταγράφονται μέσα από τη μελέτη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και σχετίζονται με κλιματικές αλλαγές του παρελθόντος.

Στη συνέχεια ακολούθησε περιήγηση των συμμετασχόντων από τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, διευθυντή του Μουσείου στην έκθεση: «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου». Με τους συμμετέχοντες να εκδηλώνουν ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για τη πρωτοβουλία αυτή του Μουσείου.

Η εκδήλωση, είχε μεγάλη προβολή στη Γερμανία. Παραβρέθηκαν οι διευθυντές, οι επιστημονικοί συνεργάτες και τα στελέχη των Γερμανικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

Οι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευκαιρία να γνωρίσουν τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τα στοιχεία που μας δίνουν για το κλίμα στο παρελθόν. Αλλά και τη μοναδική φυσική και πολιτιστική της κληρονομιά της Λέσβου και τις προστατευόμενες περιοχές του νησιού.

Παράλληλα ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, παρουσίασε τη σημαντική γεωλογική και αισθητική αξία των μνημείων του Γεωπάρκου της Λέσβου και το μεγάλο εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020.
Σε αυτό συμμετέχουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Γεωπάρκο Bergstraße-Odenwald από τη Γερμανία.

Η έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους στη Γερμανία ήδη από τις πρώτες ημέρες παρουσίασης έχει κερδίσει το κοινό.

Με επισκέπτες από μεγάλα αστικά κέντρα της Γερμανίας. Όπως η Φρανκφούρτη, το Mainz, το Wiesbaden, το Darmstadt, το Aschaffenburg. Αλλά και από την υπόλοιπη Γερμανία. Καθώς και πολλές χώρες του εξωτερικού όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Γαλλία συμβάλλοντας έτσι στη μεγάλη προβολή της Λέσβου.

Εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας της έκθεσης και της προβολής της Λέσβου αποφασίστηκε η παράταση της έκθεσης έως 15 Μαΐου 2022.