Μία εκ των αρχαιότερων παγκοσμίου βεληνεκούς βυθισμένων πόλεων, το Παυλοπέτρι -που έχει επιλεχθεί να γίνει μια ήπιας μορφής ανάδειξη της μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG –MED 2014-2020 «Sustainable tourism strategies to conserve and valorize the Mediterranean coastal and maritime natural heritage- επιχειρείται να προβληθείί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στο πλαίσιο αυτό δημοσιογραφική αποστολή που εκπροσωπούσε 17 κορυφαία media της χώρας, επισκέφθηκε το Παυλοπέτρι, το διάστημα 15-17 Απριλίου.

Το εν λόγω πρόγραμμα INETRREG αφορά σε βιώσιμες τουριστικές στρατηγικές για την διατήρηση και την αξιοποίηση της Μεσογειακής παράκτιας και θαλάσσιας φυσικής κληρονομιάς – INHERIT” , του Προγράμματος διασυνοριακής εδαφικής συνεργασίας INTERREG – MED 2014-2020», από τη Περιφέρεια Πελοποννήσου που συμμετέχει στο Πρόγραμμα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ο Επικεφαλής Εταίρος-Lead Partner  του έργου INHERIT.

Υπογραμμίζεται ότι το Παυλοπέτρι είναι μία μικρή νησίδα απέναντι από την σαγηνευτική Ελαφόνησο, στη Λακωνία. Καλύπτει μια έκταση 50 περίπου στρέμματα,  συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων ισόγειων κτιριακών  συγκροτημάτων, αυλών, δρόμων, θαλάμων-τάφων και  νεκροταφείων με ηλικία περίπου 5 χιλιετηρίδων.

“Είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου μπορείτε κυριολεκτικά να κολυμπήσετε κατά μήκος ενός βυθισμένου δρόμου μιας αρχαίας πόλης ή να κοιτάξετε μέσα σε έναν τάφο”.

Dr. Jon C. Henderson, Υποβρύχιο Κέντρο Έρευνας Αρχαιολογίας, Τμήμα Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Στόχος του προγράμματος είναι η προετοιμασία ενός μεσο-μακροπρόθεσμου σχεδίου διαχείρισης για ερευνητικές, περιβαλλοντικές, εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές δράσεις.

 

Ειδικότερα το σχέδιο περιλαμβάνει:

  • Tοποθέτηση πινακίδων κάτω από τη θάλασσα, τα οποία θα βοηθήσουν τους επισκέπτες να περιηγηθούν στον οικισμό ενώ κάνουν κολύμβηση με αναπνευστήρα σε βάθος 1 έως 4 μέτρα.
  • Tοποθέτηση πινακίδων πληροφόρησης στην ακτή του Παυλοπετρίου όπου θα σημειωθούν το προϊστορικό νεκροταφείο, το λατομείο, το κανάλι και η γέφυρα.
  • Αφαίρεση των beach bar, των ομπρελών και του παράκτιου φωτισμού.
  • Τον καθαρισμό, την σήμανση και την θεσμική προστασία των περιοχών αναπαραγωγής των χελωνών Caretta-Caretta.
  • Τον σχεδιασμό ενός περιπτέρου πληροφοριών στο τμήμα της γης, όπου θα δοθούν οι απαραίτητες πληροφορίες και εποπτικό υλικό.

 

Οι ενέργειες αυτές αφορούν σε 1η φάση μέρος της σήμανσης των αρχαιολογικών χώρων με τοποθέτηση πινακίδων ενάλιων κ χερσαίων, κύβων σήμανσης σημείων ενδιαφέροντος και πλωτοί σημαντήρες προτεινόμενων διαδρομών, υπό την καθοδήγηση της Εφορείας Ενάλιων  Αρχαιοτήτων Λακωνίας, ενώ υπάρχουν εύλογες ελπίδες για τη συνέχιση του Έργου με συμπληρωματικές δράσεις για την περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής.

 

Σημειώνεται ότι βασική αρχή σχεδιασμού του Προγράμματος αποτελεί η ολοκληρωμένη επεξεργασία της υποβρύχιας και χερσαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, του χερσαίου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος, της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής, που οδηγεί σε αποτέλεσμα ολοκληρωμένης διαχείρισης, προστασίας και προώθησης με πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή και την τοπική κοινωνία.

Αναφερόμενη στην ανάδειξη της βυθισμένης πόλης Παυλοπέτρι και στη διοργάνωση του Press Trip προβολής του, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Πελοποννήσου κα Άννα Καλογεροπούλου σημείωσε : «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι επικεφαλής εταίρος ενός ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου, το INHERIT, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα Interreg Med και προσπαθεί να ενημερώσει γενικότερα το κοινό, τους φορείς και να προωθήσει δραστηριότητες βιώσιμου τουρισμού στις ανεκμετάλλευτες περιοχές της Μεσογείου, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους». Όπως τόνισε «στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να δώσουμε καινούργιες τουριστικές εμπειρίες για τους επισκέπτες μας, να έρθουν να βιώσουν αυτές τις μοναδικές εμπειρίες στην περιοχή μας, μία εκ των οποίων είναι και η βυθισμένη αρχαία πόλη του Παυλοπετρίου, μόλις στα 3 μέτρα και νιώθεις ότι θα απλώσεις το χέρι σου και θα την αγγίξεις». Καταλήγοντας επισημαίνει : «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη εμπλουτίζει το τουριστικό της προϊόν και το προβάλλει με σύγχρονα ψηφιακά μέσα σε χώρες στόχευσης στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας».

Οι κύριοι τουρίστες στο Παυλοπέτρι είναι οικογένειες, ζευγάρια, οργανωμένες ομάδες, νέοι και ενήλικες. Οι δε καταδύσεις και η κολύμβηση με αναπνευστήρα είναι δωρεάν.

Η δημοσιογραφική ομάδα είχε ως βάση διαμονής της την Μονεμβασιά, την πόλη του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, η οποία  συνδυάζει αρμονικά την άγρια ομορφιά της πέτρας με το μπλε της θάλασσας.

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μονεμβασιάς

Επίσκεψη στο σπίτι του Γιάννη Ρίτσου

Η Μονεμβασιά υπήρξε για τον Γιάννη Ρίτσο, η έμπνευση του, η γενέτειρα του, η ιδιαίτερη πατρίδα του και η μεγάλη του αγάπη.

 

Επίσκεψη στο  Οινοποιείο Τσιμπίδη (www.monemvasiawinery.gr )

 

Οινοπεριήγηση και  finger food στο οινοποιείο από το “ΚΤΗΜΑ ΤΣΑΦΑΤΙΝΟΥ”

 

 

 

 Ξενάγηση στο Σπήλαιο της Καστανιάς

 

Στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, στην ανατολική απόληξη του Πάρνωνα και κοντά στη Νεάπολη Λακωνίας, βρίσκεται το σπήλαιο της Καστανιάς ή Αγίου Ανδρέα. Κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας του πλούτου σε πυκνότητα και ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και μορφών. Αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα με συνολικό εμβαδόν 1.500 τ.μ., ενώ η διαδρομή που πραγματοποιεί ο επισκέπτης έχει μήκος 500 μ.

 

Βόλτα στο λιμάνι του Γέρακα

 

Το μοναδικό φιόρδ της Ελλάδας με την τεράστια ιστορία και την απίστευτη φυσική ομορφιά.

 

 

Τους προσκεκλημένους δημοσιογράφους συνόδευσαν οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης, Υποδομών και Μεταφορών Θεόδωρος Βερούτης και Τουρισμού και Πολιτισμού Αννα Καλογεροπούλου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μονεμβασίας Κατερίνα Τσαφατίνου, ο αντιδήμαρχος Σταύρος Χριστάκος και η δημοτική σύμβουλος Μαρία Χαραμή, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ελαφονήσου Αρώνης Μιχάλης, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης και της Ενωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης, καθώς και ο πρόεδρος του Γέρακα Γιάννης Κουλούρης.